Ga naar Content

Willem combineert ondernemen en zorg op zijn 'pindakaasboerderij'

Willem Koopman (59) runt een succesvolle pinda- en zorgboerderij. Een unieke combinatie die goed blijkt te werken voor zowel de pinda-business als de zorgbehoevende mensen. Op zijn boerderij heeft hij een omgeving gecreëerd waar plek is voor iedereen. Bij ons programma 'NH Strijders' vertelde hij hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen.

Willem tijdens de opnames van NH Strijders - Foto: Foto's: Melle Bos

Een artikel in de krant was het startschot van Willems interesse voor pinda's. Hij las over een pinda-overschot in de Verenigde Staten, die uit noodzaak maar werden fijngemalen en daaruit ontstond pindakaas. Dat is simpel, dacht Willem toen. "Waarom zou ik dat niet ook kunnen?"

Wat hij toen nog niet kon voorspellen is dat zijn 'pindaboerderij' zal uitgroeien tot een plek waar tientallen zorgbehoevenden hun plekje in de maatschappij zullen vinden. 

Kapotte staafmixer

Na het lezen van het artikel begon Willem te experimenteren met een zak pinda's, gewoon in de keuken. Een paar zakken en een gebroken staafmixer later lukte het de Venhuizer om zijn eigen pindakaas te maken. Alleen maar van pinda's, zonder toegevoegde spullen.

"Ik vond het gelijk hartstikke lekker", vertelt Willem aan NH Nieuws. Dat smaakte gelijk naar meer. Begin 2013 begon hij met ondernemen: kraampje regelen, etiketten laten maken en potten verkopen. "Toen ging het meteen heel snel", herinnert hij zich nog. "Binnen een jaar verkochten we zo'n honderd potten per week." 

"Ik hoop dat ze dan in de zorg zullen inzien: zo kan het dus ook"

Willem Koopman

Dit wakkerde de ambitie alleen maar meer aan. Samen met zijn vrouw Kathalijne ontwikkelde ze nieuwe smaken en begonnen ze uit de te breiden. Kathelijne was net gestopt met haar werk in de zorg. "Het werd te zwaar", legt Willem uit. "En ze was het niet eens met de manier waarop de zorg werd ingevuld." 

De zorgboerderij

Om te kunnen uitbreiden met hun pindakaas-business, kocht het stel in 2016 een boerderij in Venhuizen. "Toen we die boerderij hadden dachten we gelijk: hier kunnen we meer mee."

Willems ondernemerschap gecombineerd met het zorgverleden van Kathalijne brengt ze op het idee om een zorgboerderij te beginnen. "Dan kunnen we meer doen dan alleen pindakaas maken", legt Willem uit. "Zo kunnen we echt wat betekenen voor de mensen om ons heen." Het blijkt een schot in de roos.

Er is een kleine irritatie te bespeuren als Willem praat over de manier waarop Nederland omgaat met de zorgbehoevende mensen. Volgens hem worden ze al te snel buiten de maatschappij geplaatst. Maar op de boerderij draaien ze 'gewoon' mee. Van winkelbediende tot pindastamper, ze werken allemaal samen om de potjes te vullen. 

Tekst gaat door onder de foto. 

Willem tijdens de opnames van NH Strijders - Foto: Foto's: Melle Bos

Vandaag de dag werken er zo'n twaalf mensen op de 'pindakaasboerderij'. Mensen met autisme, dementie, een verstandelijke beperking, voor iedereen is er wel een plekje te vinden. "Ze zijn helemaal niet beperkt", benadrukt Willem. "Ze kunnen en willen juist ontzettend veel."

Trots

Als Willem door zijn boerderij loopt en toekijkt hoe iedereen vol overgave zijn of haar steentje bijdraagt en zijn vrouw weer de energie en passie voor de zorg heeft teruggekregen, dan denkt hij weleens: 'wat nou als ik dat artikel nooit had gelezen?'

"Dan ben ik best heel trots op wat wij hier hebben neergezet", geeft hij schoorvoetend toe. Maar veel tijd tot bezinning heeft hij niet, zijn blik blijft op de toekomst gericht. "We willen nog meer producten ontwikkelen en nog meer mensen een plek geven."

Dit alles met de hoop dat zijn bedrijf opvalt binnen de zorgsector. "Ik hoop dat ze dan in de zorg zullen inzien: zo kan het dus ook." Want bij Willem en Kathalijne wordt niemand afgeschreven, er is plek voor iedereen. 

Lees ook

In het programma Strijders vertellen inspirerende Noord-Hollanders hun verhaal. Stuk voor stuk proberen zij op hun eigen manier de wereld net iets mooier te maken.

Strijders wordt uitgezonden op het TV-kanaal van NH Nieuws en via onze website. Ook zijn de verhalen te beluisteren als podcast. Abonneer je daarop via je favoriete podcastkanaal. Hier vind je een overzicht van alle Strijders.