Ga naar Content

Hertenkamp Enkhuizen baalt van fokverbod herten: "Het is verdrietig nieuws"

"Het is een trieste bedoeling", vertelt Niko Dol van het Hertenkamp Enkhuizen. Hij snapt niet waarom er vanaf 1 januari 2024 niet meer gefokt mag worden met herten van kinderboerderijen en hertenkampen en er een uitsterfbeleid komt. "Het voelt als ondoordacht."

De herten in hertenkamp Enkhuizen mogen naar buiten - Foto: NH Nieuws

Een dag nadat minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Piet Adema, het besluit nam, is Niko er nog verbolgen over. "Waar ligt de grens, vraag ik me dan af. Mogen er straks dan ook geen konijnen in een kooi en geen leeuw meer in Artis?"

Het Hertenkamp in Enkhuizen bestaat al sinds het begin van de twintigste eeuw. "We zijn historisch verankerd hier in het Wilhelminaplantsoen", vertelt Niko. "De herten worden hier altijd goed verzorgd. We hebben vakkundig personeel rondlopen."

Bezoekers verbaasd

Volgens Niko reageren bezoekers vandaag verbaasd en met onbegrip. "Het is een prachtige plek waar de herten staan. Veel mensen lopen er langs en hebben contact met de dieren. Ze genieten ervan."

Hoe het nu verder moet? "Uitzingen en anticiperen op de ontwikkelingen", zegt Dol. "We zullen uiteindelijk het terrein dan anders moeten inrichten qua dieren. Maar tot die tijd genieten we van onze herten."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]