Ga naar Content

Niet iedereen blij met verplaatsing Amstelveense vrijdagmarkt: "Sfeer wordt minder"

Om de galmende leegte van het Amstelveense Stadsplein te vullen, wordt de vrijdagmarkt daarvandaan verplaatst naar de Rembrandtweg. Volgens de gemeente is dat minder tegenstrijdig dan het klinkt, maar niet alle marktkooplieden vinden het een goed idee.

Markt in Amstelveen - Foto: NH Nieuws

"De markt op vrijdag heeft [...] tot gevolg op de andere zes dagen van de week het Stadsplein er leeg en verlaten bij ligt", stelt verantwoordelijk wethouder Floor Gordon. Want als er geen ruimte hoeft te worden gereserveerd voor de markt, kan het plein worden aangekleed met permanente 'gezellige' elementen.

De nieuwe markt loopt als een lint van de fontein op het Stadsplein over de Rembrandtweg, tot de rotonde met de Groen van Prinstererlaan. De kramen worden met de voorkant richting de winkels op de Rembrandtweg geplaatst. De marktkooplieden kunnen hun auto's achter de kramen - midden op de weg - plaatsen, is het idee. 

Hulpdiensten vrij baan

De verplaatsing betekent ook dat de Rembrandtweg op vrijdagen wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en fietsers. Wel moeten de hulpdiensten indien nodig vrij baan krijgen.

"Aan de Rembrandtweg zal het rommelig worden"

Marktkoopman Dennis Gotjé

De wens om het Stadsplein gezelliger te maken en de markt te verplaatsen bestaat al langer. Toen de gemeente inwoners vorig jaar vroeg hoe ze het plein gezelliger willen maken, opperden ze behalve meer groen en speelplekken ook 'meer diversiteit in winkels en horeca'.

Notenkraam

Dennis Gotjé van notenkraam More den Nuts heeft er zijn bedenkingen bij. "De sfeer wordt minder, denk ik", vertelt de marktkoopman aan NH Nieuws. "De markt staat nu op een groot en heel mooi plein, aan de Rembrandtweg zal het rommelig worden, met stoepjes en hobbeltjes." 

Cultuurstrip

De herinrichting van het Stadsplein staat al jaren op de agenda. Specifiek wil de gemeente de zogeheten cultuurstrip - waar Platform C, Stadsschouwburg en poppodium P60 zijn gevestigd - drie meter naar voren halen en uitbreiden met een bioscoop. Ook wordt er gekeken of er woningen kunnen worden gerealiseerd. Tijdens de laatste raadsvergadering is het Bestemmingsplan Amstelveen Stadshart 2022 unaniem goedgekeurd.

Voor zijn eigen klandizie vreest hij niet, maar hij vermoedt wel dat de dagomzet van sommige collega's gaat dalen. "Vooral van de kramen die aan het eind [bij de Groen van Prinstererlaan, red] staan", vertelt hij. "Omdat mensen dan halverwege de markt teruglopen richting het Stadsplein." 

"Ze plaatsen de helft van de markt buiten de loop"

Marktkoopman Jochem Bakker

De locatie en de vorm van de huidige markt 'met drie rijen' volstaan wat Gotjé betreft. Bovendien plukken ook sommige winkeliers aan het Stadsplein de vruchten van de vrijdagse markt. "Meijer en Meijer bijvoorbeeld, en de lingeriezaak, die krijgen straks op vrijdag waarschijnlijk minder mensen binnen. Verplaatsen van een markt is nooit goed."

Of meer groen en meer speelattributen het plein een boost geven, betwijfelt Gotjé. "De markt in Diemen moest ook verplaatst worden, omdat er bankjes moeten komen. Maar nu de markt is verplaatst zitten er nooit mensen op die bankjes omdat ze onder de vogelpoep zitten."  

Rechtsomkeert

Ook Jochem Bakker van de Candy Shop is allerminst te spreken over de plannen. "Ze plaatsen de helft van de markt buiten de loop", zegt hij geërgerd. Hij denkt dat een groot deel van de bezoekers niet de moeite zal nemen om de markt tot aan de rotonde af te struinen, en halverwege rechtsomkeert zal maken richting het Stadsplein. "Maar dat weet je nu nog niet." 

Artikel gaat door onder de kaart

Dat zijn kraam met de voorkant richting de winkels aan de Rembrandtweg komt te staan, wist hij nog niet. "Dat past toch helemaal niet?", vraagt hij zich hardop af als NH Nieuws hem vertelt dat zijn auto achter zijn kraam komt te staan. 

Voor de omzet van bijvoorbeeld de kaasboer is hij niet bang: die krijgt op basis van zijn geschiedenis op de markt vast een plek dicht bij het plein, voorspelt Bakker. "Maar wij staan er nog niet zo lang", uit hij zijn vrees dat hij een plek richting de rotonde krijgt toebedeeld. 

"Waar moet ik parkeren? Of moet ik dan al in mijn winkel zijn voordat de markt begint?"

Winkelier Sharon

Winkeliers aan de Rembrandt zijn iets positiever. "Wat meer reuring is altijd goed", aldus een medewerker van fotospeciaalzaak Foto Herder. Daar is Sharon van Bobby's Beautiful Curves het mee eens, al voorziet ze wel wat praktische problemen. "Waar moet ik straks parkeren? Ik kom meestal met handel aan, dus dat is niet handig. En ik denk dat dat voor meer winkeliers geldt die achter hun winkel parkeren. Of moet ik dan al in mijn winkel zijn voordat de markt begint?"

Alternatieve locatie

Behalve de Rembrandtweg is ook het Handelsplein overwogen als alternatieve locatie voor de markt. "Daar stond de markt vroeger ook wel eens", laat een gemeentewoordvoerder weten. Hij benadrukt dat de marktkooplieden zelf voorkeur hadden voor de locatie aan de Rembrandtweg. "Ze wilden meer in het centrumgebied staan, bij winkels en horeca."

Ook vraagt ze zich af of er met de verplaatsing van de markt nog wel ruimte is voor de rekken die ze voor haar winkel op de stoep heeft staan. Maar áls die ruimte er is, ziet Sharon commerciële mogelijkheden. "Dan maak ik op vrijdagen dumprekken, van die rekken, dat is voor mij ook gunstig. Maar dan heb ik nog wel iemand nodig die de boel in de gaten houdt, want er wordt nu ook al veel van die rekken gestolen."

Inspraak

De verplaatsing van de markt staat gepland voor 2024. In maart volgt nog een bijeenkomst voor marktkooplieden, omwonenden en andere betrokkenen, waar zij hun wensen kenbaar kunnen maken. Die worden waar mogelijk meegenomen in de plannen, die in de loop van het jaar worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]