Ga naar Content

Noodopvang Uithoorn krijgt slaapunits op terrein: 'Beste voor leefbaarheid en privacy'

De gemeente Uithoorn verwacht dat de eerste asielzoekers eind volgende maand hun intrek kunnen nemen in 't Buurtnest, dat momenteel als noodopvanglocatie wordt ingericht. 

Buurthuis 't Buurtnest in Uithoorn wordt noodopvang vluchtelingen - Foto: NH Nieuws

Het buurthuis aan de Arthur van Schendellaan moet onderdak gaan bieden aan dertig asielzoekers. Zij hebben het pand niet voor zichzelf, want ook de huidige gebruikers van het pand, waaronder enkele welzijnsorganisaties, zullen het pand blijven gebruiken.

'Leefbaarheid en privacy'

Om te voorkomen dat de gebruikers van het pand elkaar op de lip zitten, worden er op het terrein van 't Buurtnest tijdelijke slaapunits geplaatst. "Het is voor de leefbaarheid en de privacy van de asielzoekers het beste om apart slaapvertrekken te creëren", schrijft de gemeente. 

Ook binnen zullen de gebruikers elkaar niet voor de voeten lopen, want de ruimtes in het buurthuis worden gereserveerd voor asielzoekers óf andere gebruikers. 

Inrichting terrein

Naar verwachting is het buurthuis eind maart klaar om te worden bewoond. De komende tijd wordt besloten hoe het terrein rond het buurthuis wordt ingericht. Daarbij zal de gemeente ook de wensen van omwonenden meenemen. 

Lees ook

Die omwonenden vrezen dat de komst van de groep asielzoekers de leefbaarheid in de wijk zal beïnvloeden. Omdat de vluchtelingen niet mogen werken, zullen ze vooral rond 't Buurtnest hangen, zo denkt onder andere Wim Vermeij, die in de Gasperiflat tegenover het buurthuis woont. 

"Onze oplossing is ertussen bosschages te plaatsen, zodat de afstand wat groter wordt", zei hij tijdens een informatiebijeenkomst van de gemeente tegen NH Nieuws. Verder willen de bewoners dat het basketbalveldje met bankjes naar de andere kant van het centrum worden verplaatst en dat de deur aan die kant de ingang van het centrum wordt.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]