Ga naar Content

Tot 8 jaar cel voor bomaanslagen Poolse supermarkt, die nog altijd sporen nalaten

De vijf aanslagplegers bij de Poolse supermarkt hebben vandaag tot acht jaar cel gekregen van de rechter. De twee explosies in 2020 en 2021 laten nog altijd diepe sporen na in de Beverwijkse gemeenschap.

Het is meer dan twee jaar geleden dat er twee keer in korte tijd een bomaanslag werd gepleegd op de Poolse supermarkt in winkelcentrum de Beverhof in Beverwijk. Na al die tijd heeft de buurman van de zaak, Morteza, nog altijd last van lekkages en schade aan het laminaat. "Ik heb uit eigen zak de reparaties betaald. Dat is heel jammer."

De eigenaar van de supermarkt, Mahmoed, reageerde de dag na de aanslag bij NH Nieuws. "Het voelt klote. Het gaat echt niet goed met ons. Ik ben gelijk hier naartoe gekomen om te kijken hoe groot de schade is. Ik hoop dat de politie zo snel mogelijk zijn werk doet en de daders oppakt, want ik denk dat het dezelfde dader is geweest als die gisteren dit in een van mijn zaken in Aalsmeer heeft gedaan."  

Tekst gaat verder onder de foto.

Zo zag de achtergevel van de Poolse supermarkt er uit na de aanslagen - Foto:

Na de aanslag konden de meeste winkels in winkelcentrum de Beverhof de deuren dezelfde dag weer openen. Toch heeft ondernemer Morteza flinke schade aan zijn kapperszaak. Hij vertelt daar vlak voor de uitspraak over:

Morteza vertelt over de schade bij zijn kapsalon - NH Nieuws

Na de aanslagen stelde burgemeester Martijn Smit maatregelen in: cameratoezicht en de Poolse winkel moet dichtblijven. De burgemeester zegt nu tegen NH Nieuws dat het toezicht met camera's niet meer nodig is.

"Het beperken van risico’s is maatwerk. De aanpak wordt bepaald in samenspraak met de politie en is afhankelijk van het incident en de mogelijkheden voor de burgemeester. Bij de Beverhof hielden we cameratoezicht en was er beveiliging. Dat is nu niet meer aan de orde."

Op de vraag of dit type ondernemers een bedreiging voor de veiligheid vormen antwoordt Smit: "Wij kijken naar het algemeen belang en de openbare orde. Zodoende spreken wij in dit geval niet over de ondernemer als probleem, maar zien we de explosies en daarmee samenhangende verstoring van de openbare orde als het probleem."

Het OM eiste vorige maand tot 9 jaar cel voor vijf mannen die betrokken waren bij de explosies in Beverwijk, Aalsmeer en het Brabantse Tilburg en Heeswijk-Dinther. Het werden er dus maximaal 8. Over het motief of de opdrachtgevers lieten de daders niets los.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]