Ga naar Content

De Peiling: onderwijs was vroeger beter

Ze zijn de afgelopen dertig jaar een stuk makkelijker geworden: de eindexamenvragen over wis- en natuurkunde. Dat concluderen twee onderzoekers na bestudering van 1500 toetsvragen in het VWO.

Foto: NHNieuws

De examenvragen zijn makkelijker omdat ze minder denkstappen bevatten, of de stappen worden grotendeels voorgekauwd. Ook bevatten de onderzochte examens minder examenstof en werden de moeilijkere vragen en opdrachten geschrapt, meldt Trouw

Steeds makkelijker

Voor de onderzoekers is het moeilijk te verklaren waardoor de examens steeds makkelijker worden, waarschijnlijk is het erin geslopen. Volgens Jan-Karel Lenstra, voorzitter van de Commissie Onderwijs Platform Wiskunde Nederland, zijn de examens sluipenderwijs makkelijker zijn geworden. "Dan denk je van: 'ja, het gaat een beetje achteruit. Weet je wat, we gaan dit niet vragen want dat is niet zo goed gegaan vorige keer.' En dan verandert het steeds een beetje", aldus Lenstra.

Wat vind jij?

Was onderwijs vroeger moeilijker? Hoe heb jij dat ervaren? En heb jij vandaag de dag nog wat aan je eindexamenvakken? We horen het graag van je.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].