Ga naar Content

Spekgladde drempels zorgen op meer plekken in Amsterdam voor valpartijen: "Levensgevaarlijk"

De Fietsersbond krijgt wekelijks meldingen van fietsers die in de stad onderuit gaan op drempels die spekglad zijn. Twee weken geleden maakte AT5 een item naar aanleiding van een fietser die zijn eigen valpartij had gefilmd. Dat was de afslag van de Blauwbrug naar de Amstel. De eigenaar van het café daar op de hoek ziet er, vooral bij regen, regelmatig iemand hard onderuit gaan. 

Fietsers glijden uit over spekglad natuursteen - NH Nieuws

Kort geleden brachten we dus het verhaal van een fietser die onderuit ging in een scherpe bocht bij de Blauwbrug. In de video is te zien dat de fietser, bij het maken van een bocht, ten val komt door een gladde drempel. Nadat AT5 het item had gepubliceerd kregen we verschillende meldingen van Amsterdammers die hetzelfde was overkomen, maar niet alleen op die bocht bij de Blauwbrug.

"Op veel meer plekken - onder andere bij het Koningsplein en hoek Amstel/Amstelstraat - zijn spekgladde opritjes", laat iemand weten. Een andere fietser noemt de drempel op de hoek Spui/Singel 'levensgevaarlijk'.

Het lijkt soms of er eerst een dode moet vallen, voordat er iets aangepakt moet worden, appen of mailen meerdere fietsers naar AT5. Een fietser laat ook aan AT5 weten vorige week nog heel hard gevallen te zijn over bij de gladde drempel bij de Blauwbrug, waardoor ze 'voorlopig niet kan lopen'.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Fietsersbond Amsterdam

Ook de Amsterdamse Fietsersbond is bekend met het gevaar van de drempels. Wekelijks komen er meldingen binnen over de gladde in- en uitritten in de hoofdstad. Waar het precies misgaat? "Je zou het niet zeggen, maar de drempels zijn vrij steil. Daarnaast zijn ze ook vrij glad doordat ze gemaakt worden van natuursteen. Als het steen er dan al een tijdje ligt, schaaft het af, wordt het glad en kan je dus flink onderuit gaan als je er niet recht op af gaat. Even 'een schuurpapiertje' er overheen dus", legt Ross Goorden van de Fietsersbond uit.

De gemeente gaat onderzoeken waar de gladde plekken op dit moment tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. "Zodat we daar de weg veilig kunnen maken door stenen ruwer te maken of een coating aan te brengen. Dat effect is wel tijdelijk, daarom gaan we bekijken wat we kunnen doen om dit voor langere tijd op te lossen", aldus de woordvoerder van verkeerswethouder Van der Horst.

Daarnaast gaat de gemeente binnenkort ook onderzoek doen naar hoe gevoelig het materiaal wat ze nu gebruiken is voor slijtgage. Om zeker te weten dat nieuwe materialen aan de eisen voldoen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]