Ga naar Content

Provincie start onderzoek naar fietsbrug over Noordhollandsch Kanaal na online petitie

De provincie start een onderzoek naar de mogelijkheden van een fietsbrug over het Noordhollandsch Kanaal. Het startsignaal komt nadat de online petitie van Lizeth de Graaf uit Julianadorp honderden keren werd ondertekenend. De initiatiefnemer kon er niet meer tegen dat ze 's avonds kilometers om moest fietsen als ze van Breezand terug moest fietsen naar haar woonplaats. "Alleen 's avonds een pontje laten varen over het kanaal is niet meer van deze tijd."

De Pont Westeinde waar fietsers op dit moment gebruik van maken - Foto: Google Streetview

Fietsers kunnen overdag met 'Pont Westeinde' het Noordhollandsch Kanaal over, maar dat is na 19.00 uur niet meer mogelijk. Dat kan beter, vond ze. Om die reden besloot de inwoner uit Julianadorp een petitie te beginnen voor een fietsbrug over het kanaal. Met succes, want Lizeth kreeg veel positieve reacties en wist bijna zeshonderd handtekeningen te verzamelen. 

De auto of omrijden in het donker

Het onderwerp leeft bij de omwonenden. Op dit moment dwingt de beperkte mogelijkheden de inwoners om afhankelijk te zijn van de auto. "De omrijroute die je moet volgen is onverlicht en zit vol bochten", vertelt De Graaf. "Dat is als fietser niet prettig 's avonds. Als mijn 26-jarige dochter aan de andere kant van het kanaal een drankje wil doen na een handbalwedstrijd wordt ze gebracht en gehaald met de auto."

Ook dagjesmensen die willen genieten van de kust hebben last van de beperkte mogelijkheden van het pontje, weet Lizeth. "Als je een dagje naar het strand wil vanuit Hollands Kroon, moet je als fietser het natuurlijk kanaal over. Wel moet je op tijd terug want anders wordt het flink omfietsen." 

"De omrijroute die je moet volgen is onverlicht en zit vol bochten"

Lizeth de Graaf, initiatiefnemer

'Erg ambitieus'

Het idee voor de fietsbrug speelde daardoor al langer bij Lizeth. Bij een ideeënmarkt van de gemeente Hollands Kroon pitchte ze in juli vorig jaar haar oplossing voor de 10 kilometer die fietsers extra moeten afleggen om terug te keren naar hun woonplaats. Haar idee maakte indruk bij een aantal aanwezige politici. VVD-raadslid Enno Bijlstra van Hollands Kroon noemde haar oplossing 'erg ambitieus'.

Met de honderden handtekeningen die ze de afgelopen maanden wist te verzamelen ging ze naar wethouder Tessa Augustijn uit Den Helder en wethouder Lilian Peters van Hollands Kroon. In februari heeft de raad van Hollands Kroon unaniem een motie aangenomen voor een onderzoek naar de mogelijkheden voor de fietsbrug. Voor gemeentebestuurders was dit genoeg reden om het initiatief voor te leggen aan gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie Noord-Holland.

Groen licht

En met succes, want de provincie heeft groen licht gegeven om een verkennend onderzoek te doen naar de mogelijkheden van een fietsbrug over het kanaal. De eerste resultaten van dit onderzoek zullen in halverwege 2024 verwacht worden. Daarnaast wordt ook opnieuw gekeken naar de vaartijden van het pontje. 

Met de aankondiging van het onderzoek naar de mogelijkheden heeft Lizeth een grote stap vooruit gezet nu duidelijk wordt dat er onderzoek wordt gedaan naar de fietsbrug. Wel blijft ze nuchter. "Er komen nieuwe verkiezingen aan voor de Provinciale Staten. Ik moet nog maar zien hoe het verloopt."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]