Ga naar Content

Onze leestip: De Buurtmobi van Monique geeft ouderen vrijheid terug: "Enige uitje van de week"

Na maanden van stilstaan door technische problemen, rijdt de Buurtmobi in de wijk Kerkelanden in Hilversum weer. Het buurtinitiatief, dat deze week precies vier jaar geleden werd gestart, wordt gerund door vrijwilligers en dankbaar afgenomen door ouderen die hierdoor hun vrijheid weer hebben teruggekregen. 

Monique bij de Buurtmobi - Foto: NH Nieuws / Rachel Morssink

Met 'Pioniers' vertellen wij verhalen over de kracht van de lokale samenleving en het zelfoplossend vermogen van burgers. Inspirerende Noord-Hollanders die het heft in eigen hand nemen en creatieve oplossingen bedenken voor grote of kleine problemen. Heb jij ook een inspirerend verhaal? Mail het ons via [email protected]

Een keer per week rijden meneer Vos en zijn vrouw met de Buurtmobi van hun huis naar het winkelcentrum in Kerkelanden aan de Kapittelweg in Hilversum. Buiten het wagentje zou hij niet kunnen, vertelt de 75-jarige meneer Vos die slecht ter been is. Elke dinsdag reist hij met de Buurtmobi naar het overdekte winkelcentrum voor een taartje met zijn vrouw. “Dan ben ik er toch eventjes tussenuit, verder kom ik niet buiten.” Voor meneer Vos betekent de Buurtmobi vrijheid. “Het kost niets en is ook nog eens hartstikke gezellig.”

Al sinds start van het buurtinitiatief op 1 maart 2019 is het een begrip onder ouderen in de wijk Kerkelanden. De Buurtmobi is beschikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Via een telefoontje met de vrijwillige centrale kan een ritje worden gereserveerd. Alles gaat nog ouderwets met pen en papier, want veel vrijwilligers zijn 70 jaar of ouder. “Er werkt zelfs een mevrouw bij de receptie van 90 jaar”, vertelt initiatiefnemer Monique Gijsman.

Uit isolement halen

De ritten worden verreden door vrijwillige chauffeurs, die jaarlijks zo’n duizend ritten rijden. De ene keer voor een taartje in het winkelcentrum, de andere keer voor een kopje koffie bij een vriendin iets verderop. Monique zag veel ouderen wegkwijnen in het bejaardentehuis bij haar in de wijk. Vaak zijn ze weinig mobiel, kinderen wonen te ver weg. Het ging haar aan het hart. “Ik wil met de Buurtmobi mensen uit hun isolement halen en met een golfkarretje ritjes aanbieden.”

“Voorheen ging ik altijd met de taxi, maar die kwam soms niet opdagen of kwam te laat. Dan miste ik mijn koorrepetitie, mijn enige activiteit van de week”

Mevrouw Winkelman (87)

Ze gaat naar de gemeente om te inventariseren hoeveel ouderen er in de gemeente wonen. “Destijds was zo’n 36 procent van de mensen in de wijk Kerkelanden ouder dan 65 jaar.” Ze werft vrijwilligers uit de buurt en vraagt bij de gemeente subsidie aan. Met het opstartbudget huurt ze een golfkar en de eerste ritten zijn een feit. Later schenken twee vrijgevige buurtgenoten de Stichting Buurtmobiliteit Kerkelanden een eigen golfkar. 

De 87-jarige mevrouw Winkelman reist graag met de Buurtmobi mee. Wekelijks gaat ze van haar woning naar de kerk voor haar wekelijkse koorrepetitie. “Voorheen ging ik altijd met de taxi, maar die kwam soms niet opdagen of kwam te laat. Dan miste ik mijn koorrepetitie, mijn enige activiteit van de week.” Sinds een tijdje rijdt ze wekelijks mee. “Het zijn zulke aardige mensen, beter kan ik het niet treffen.”

Voortbestaan onder druk

Minder florissant is dat het voortbestaan van de buurtmobiel steeds opnieuw onder druk staat. Niet alleen door technische mankementen, ook door het tekort aan vrijwilligers. Monique heeft al menig chauffeur zien komen en gaan. Iemand krijgt bijvoorbeeld een hond of moet op een kleinkind gaan passen. 

Jammer, vindt Monique die zelf ook vrijwillig op de bus rijdt. Het is volgens haar dankbaar werk. Bovendien bouw je echt een band met de ouderen op. “En je hebt als chauffeur een belangrijke signaleringsfunctie, bijvoorbeeld voor eenzaamheid.” Toch durft Monique wel verder te dromen. Zo zou zij er graag twee wagentjes bij willen om nog meer ouderen te helpen. “Maar dan moeten die extra vrijwilligers zich wel gaan melden”.

Tip van Monique Gijsman

“Zorg dat je goed vooronderzoek doet, voordat je met een plan richting de gemeente gaat. Zo heb ik bijvoorbeeld eerst geïnventariseerd hoeveel ouderen er in de gemeente wonen en of er behoefte zou zijn aan iets als een Buurtmobi. Vervolgens moet je partijen om je heen verzamelen die goed met alle wijkbewoners in contact staan, zoals buurthuizen. Ga daarna pas concreet aan de slag.”

Lees ook

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.