Ga naar Content
Haarlem

Het tij is gekeerd voor de Zeeweg: Provincie staat eindelijk open voor 60 km per uur

13 maart 2023, 06.14 uur · Aangepast 16 maart 2023, 10.05 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Nieuws

Het was jaren een onderwerp waar de provincie de vingers niet aan wilde branden: het invoeren van 60 km/u op de Zeeweg door de duinen van Overveen. Maar in de afgelopen bestuursperiode is het tij gekeerd. Dit jaar start de studie hoe de weg naar Bloemendaal aan Zee beter ingericht kan worden voor langzamer verkeer. "Precies zoals de landschapsarchitect het ruim 100 jaar geleden bedoeld had", zegt voorvechter Ed Prins voor een veiligere Zeeweg. 

Ed Prins van Vrienden van Middenduin moet nog tot 2028 moet wachten tot de weg echt veiliger zal worden gemaakt, maar dat neemt hij op de koop toe. "Natuurlijk is elke dode er één teveel. Het liefst zie ik dit zo snel mogelijk gebeuren. Maar ik snap dat het financieel een betere timing is. En liever goed dan snel."

Prins is blij dat er steeds meer partijen warmlopen voor rigoureuze aanpassing van de weg. Op de Zeeweg worden veel herten aangereden en gebeuren flinke ongelukken, met soms fatale afloop. De slingerende vierbaansweg door de duinen bij Overveen nodigt uit tot racen, terwijl sommige bochten onoverzichtelijk zijn. 

Prijsvraag 

Ruim een jaar geleden presenteerde Vrienden van Middenduin een aantal suggesties, uit de 29 voorstellen die waren ingediend voor een prijsvraag naar de beste oplossing voor een veiligere Zeeweg. Zo waren er ideeën voor bijvoorbeeld flexibele paaltjes tussen de rijstroken, van een vier- naar een tweebaansweg een aparte ruimte voor snel en langzaam fietsverkeer. 

(Tekst gaat door onder de video)

Ideeën voor veiligere Zeeweg - NH Nieuws / Geja Sikma

"Als boeren en industrie moeten inleveren, dan ook het verkeer"

Ed Prins, Vrienden van Middenduin

Nu de stikstofdiscussie hoger oplaait, heeft Prins nog meer argumenten voor het invoeren van 60 km/u op de Zeeweg. "Die verlaging van de maximale snelheid scheelt niet zo heel veel, maar het accelereren wel", vindt hij. "Als boeren en industrie moeten inleveren, dan ook het verkeer."

De provincie wil nog wel de goed uitzoeken of een lagere maximale snelheid geen 'opstropend' effect heeft op verkeer in Bloemendaal, Overveen en Haarlem. Bovendien is de controle op snelheidsovertredingen een knelpunt. Op de weg door de duinen is door overstekende verkeer van campings, recreatiegebieden en restaurant De Bokkedoorns is bijvoorbeeld trajectcontrole niet goed uitvoerbaar. 

Veilig Verkeer Nederland

Prins ervaart wel steun van Veilig Verkeer Nederland (VVN), die onlangs alle provinciebesturen heeft opgeroepen om op alle 80-km wegen 60 km de limiet te laten worden. VVN stelt dat 41 procent van de dodelijke ongelukken op zulke wegen plaatsvinden, terwijl die wegen maar 6 procent van het wegennet uitmaken. 

De jarenlange strijd van onder andere Prins van de Vrienden van Middenduin lijkt dus resultaat te hebben opgeleverd. En Prins heeft bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten komende woensdag de keuze uit vele partijen die het met hem eens zijn. 

Maar naast de PvdA, GroenLinks, CU, de Partij voor de Dieren en de SP, roemt Prins vooral de inzet van Marcel Steenman van D66 om op gevaarlijke wegen het verkeer niet sneller dan 60 km/u te laten rijden. 

Kieskompas 

Overigens blijkt uit de Kieskompas, een stemwijzer in samenwerking met NH Nieuws, dat veel Zandvoorters en Bloemendalers niet zitten te wachten op een verlaging van de maximale snelheid op de provinciale wegen. Tussen de 58 en 68 procent van de invullers van de vragenlijst is het daar tegen. Dat zijn ongeveer dezelfde uitkomsten als in heel Noord-Holland. 

Hieronder kun je de Noord-Hollandse Kieskompas invullen. Het kan even duren voor de tool hieronder geladen is. Dit Kieskompas is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]