Ga naar Content

Woningnood? Dan bouw je toch je eigen huis!

In Haarlem was zelfbouwen ongekend populair. Tot een jaar geleden. Nu gooien de stijgende hypotheekrente, de hoge prijzen van bouwmaterialen en de strenge stikstofregels roet in het eten. Een project aan de Baden Powellstraat komt daardoor waarschijnlijk niet tot wasdom: er groeit nu vooral onkruid op de 24 zelfbouwkavels. 

Zelfbouwkavels Baden Powellstraat - Foto: Steenvlinder

Een leeg grasveld aan de Baden Powellstraat in Haarlem kan in de nabije toekomst een klein buurtje vormen, als er tenminste voldoende belangstelling is. Het grasveld is opgedeeld in 24 'zelfbouwkavels', waar particulieren hun droomhuis kunnen bouwen. De kavels zijn tussen 67 en 152 vierkante meter groot. Daarop moeten woningen met een eigen tuin komen te staan en is er een gemeenschappelijke binnentuin gepland.

CPO

Het gezamenlijk bouwen van een aantal woningen wordt ook wel Collectief Particulier Opdrachtgeverschap genoemd, kortweg CPO. Particulieren kopen in eerste instantie de grond aan. Vervolgens kiezen ze samen een architect voor het bouwplan. 

De woning wordt geheel naar eigen wens ontworpen, al gelden er natuurlijk wel wat regels waaraan de woning moet voldoen. Die manier van bouwen is in opkomst, in onze provincie zien we vooral in Amsterdam veel van dit soort projecten. Maar de praktijk blijkt weerbarstig.

"Mensen twijfelen omdat de hypotheekrente stijgt en bouwmaterialen duurder worden"

Saskia Hinssen, Steenvlinder

Het project aan de Baden Powellstraat wordt begeleid door sociaal projectontwikkelaar Steenvlinder. Dat bedrijf realiseerde eerder al twee CPO-projecten in Haarlem: de Hof van Damiate en Het Groene Hofje, beiden in Haarlem-Schalkwijk. 

De belangstelling voor die twee nieuwbouwprojecten was groot, maar bij de Baden Powellstraat valt die belangstelling tegen. De 24 kavels gingen bijna een jaar geleden in de verkoop en er zijn er pas zes bezet en nog eens twee staan in optie. Zestien kavels zijn dus nog vrij.

Onzekerheid

"De Baden Powell is een lastige casus", zegt woordvoerder Saskia Hinssen van Steenvlinder. "De markt voor CPO-projecten is op dit moment moeilijk. Mensen twijfelen omdat de hypotheekrente stijgt en de bouwmaterialen steeds duurder worden. Bovendien zorgen de strenge stikstofregels ook voor koudwatervrees bij potentiële zelfbouwers. Die zijn vooral hinderlijk bij nieuwbouw. De onzekerheid is groot."

Lees ook

Het is dan ook nog maar de vraag of er daadwerkelijk woningen komen te staan op het braakliggend terrein aan de Baden Powellstraat. Hinssen: "Om te kunnen beginnen, moet echt minstens de helft van de kavels zijn verkocht. Zover zijn we dus nog niet."

"En dat is echt ontzettend jammer, want de vraag naar geschikte woningen is groot. En eigenlijk is er ook wel voldoende aanbod. De overheid zou wat ons betreft betere voorwaarden moeten scheppen om zelfbouwprojecten een steun in de rug te geven. Door bijvoorbeeld garantstellingen kan een groot deel van de financiële onzekerheid worden weggenomen."

Wat projectontwikkelaar Steenvlinder betreft, moet de politiek wat meer doen om bijzondere woonvormen te stimuleren. "Dat doet de gemeente Haarlem op zich wel", zegt woordvoerder Hinssen. "Maar ook de lokale en provinciale overheid hebben natuurlijk weinig invloed op zaken als de stijgende rente of de hogere kosten die een gevolg zijn van de oorlog in Oekraïne."

Lees ook