Ga naar Content

NH Nieuws-panel kiest vooral met Eerste Kamer in het achterhoofd

De meeste deelnemers aan het NH Nieuws-panel verkiezingsonderzoek gaan stemmen, maar wel met vooral de Eerste Kamer in het achterhoofd. Dat blijkt uit een enquête waaraan 1.920 leden meededen.

Foto: NH Nieuws / Sjoerd Stoop

En dat terwijl de provincie voor belangrijke keuzes staat. Het oplossingen van de woningnood, de stikstofcrisis en klimaatproblemen om er een paar te noemen. Maar liefst 89% van de ondervraagden zegt vandaag te gaan stemmen.

Op de vraag hoe ze hun keuze bepalen zegt de grootste groep (36%) te kijken naar de prestaties de afgelopen jaren. Gevolgd door het verkiezingsprogramma (25%) of een stemhulp zoals het Kieskompas (17%). 

Keuze vooral voor Eerste Kamer

Maar ondanks dat ligt de focus toch vooral op de landelijke politiek. Want hoewel inwoners alleen een nieuw provinciebestuur kiezen, mogen Provinciale Statenleden uiteindelijk een stem uitbrengen op een Eerste Kamerlid. 

En juist die indirecte stem weegt voor veel panelleden zwaar. In totaal 59% zegt dat de Eerste Kamer in hoge tot zeer hoge mate de keuze bepaalt. Bij 27% is dat nog in redelijke mate zo, terwijl 12% vooral kijkt naar de provincie.

Woningbouw, klimaat en natuur belangrijk

Woningbouw is voor de deelnemers het belangrijkste thema. Op de voet gevolgd door klimaat en energie. Ook natuur scoort hoog bij de NH Nieuws-panelleden.

Verder blijkt er veel behoefte te zijn voor het invoeren van referenda bij belangrijke onderwerpen. 61% zegt daar voorstander te zijn. 15% is neutraal, terwijl bijna een kwart (23%) dat niet ziet zitten, 1% heeft geen mening. 

Verantwoording
Onder de 5.887 leden van het NH Nieuws-panel hielden we een enquête over de Provinciale Statenverkiezingen en In totaal deden 1.920 mensen mee aan het onderzoek. 

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws-panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.

Lees ook