Ga naar Content

'Et Buut'-Oekraïners bereiden zich voor op speciaal optreden: "Willen ons laten zien"

Een speciaal optreden van Oekraïense vluchtelingen komende zondag in de Zaanse Bullekerk. Het wordt een mijlpaal voor Rob Sipma, die zich vorig jaar hard maakte voor een vluchtelingenopvang in het oude schoolgebouw van Et Buut naast zijn eigen huis. Komende zondag regisseert hij een avond vol dans, theater en muziek met de vluchtelingen die er zijn komen wonen.

'Et Buut'-Oekraïners bereiden zich voor op speciaal optreden - NH Nieuws

De voorbereidingen op het optreden duurden bijna een half jaar. "Het wordt heel speciaal", zegt Anastasiia Shumeiko die meedoet. "We kijken terug naar herinneringen van voor de oorlog. Ik denk dat het belangrijk is om te blijven herinneren hoe het was voordat Oekraïne werd vernield. Hoe het een vrij land was."

De hoop van Sipma is dat ook veel buurtgenoten komen kijken naar het optreden en kennis kunnen maken met de mensen die in de opvang wonen. De opbrengst van de avond gaat naar Zeilen voor Vrijheid, een stichting die oude ambulances opknapt en ze naar Oekraïne brengt om daar van dienst te zijn. 

Tekst loopt door onder de foto.

Anastasiia Shumeiko is klaar voor het optreden zondag - Foto: NH Media

Schumeiko vertelt veel hulp gehad te hebben aan Sipma. Ze is ict'er, theatermaken zat haar niet in het bloed. Maar inmiddels heeft ze er alle vertrouwen in, net als Viktoriia Masnenko. "We willen onszelf laten zien, hoe we zijn. Het gaat over de schoonheid van het leven en de mensen en de ramp van de oorlog die die schoonheid verwoest."

Het optreden is komende zondag om 18.30 uur. Meer informatie is hier te vinden. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.