Ga naar Content

Weggeefwinkel in Oostzaan zoekt nieuwe plek: "Doodzonde als dit verdwijnt"

Het loopt sinds de opening in december storm bij de weggeefwinkel in Oostzaan. Niet alleen voor spullen, maar ook voor een kop koffie of soep, een maaltijd, een taalcursus of hulp bij gemeentelijke aanvragen. "Omdat de drempel hier laag is, stappen mensen hier makkelijk binnen", zegt vrijwilliger Paul Flens. "Het zou doodzonde als dit verdwijnt, omdat we het pand uit moeten." En dat is al snel, na augustus wordt het gesloopt.

De gezellige woonkeuken van het weggeefhuis. - NH Nieuws

Zo'n 15 vrijwilligers houden de boel draaiende. De winkel is in de garage en in de riante woonkamer zijn verschillende tafels om gezellig aan te kletsen of aan te werken, zoals met de taallessen. Ook lekker chillen op een van de banken is mogelijk. "Het leuke is dat er zelfs een groep jongeren regelmatig komt om pannenkoeken te eten", vertelt Paul Flens.

De gepensioneerde ondernemer geeft vandaag Nederlandse les aan een jonge Spaanse vrouw. "Ik probeer ook vooral mensen te helpen die moeite hebben om bij de gemeente aan te kloppen voor allerlei regelingen. We zijn in Nederland goed in bureaucratie en hebben overal een loket voor, maar hier doen we daar niet aan." 

Debby van Ingen, is een van de initiatiefnemers en projectleider. "Ik weet zelf heel goed hoe slecht je het kunt hebben. Dat je geen geld meer hebt om rekeningen te betalen, kleding- of eten kunt kopen. Ik heb het nu goed, maar zal het nooit vergeten."

Tekst gaat door onder de foto. 

Gerda Dech is vrijwilliger bij de weggeefwinkel: "Het is mijn huiskamer" - Foto:

Gerda Dech is helemaal opgebloeid sinds ze vrijwel dagelijks bij de weggeefwinkel komt. "Ik heb 15 jaar thuis gezeten en dan is het hier net een grote familie. En je hoeft ook niets op te houden." Ze zit al jaren in de bijstand omdat ze artrose in haar handen heeft. "Er kijkt hier niemand op je vingers." Ze pakt een grote pan om soep te maken: "Ik kan alles in mijn eigen tempo doen." 

Gratis pand

Het zoeken naar een nieuw onderkomen, zal nog een hele klus zijn. Want het moet gratis zijn. Toch denkt Paul dat het gaat lukken. "Als we de verschillende activiteiten opsplitsen." Ook omdat de gemeente heel blij is met de weggeefwinkel, verwacht Paul dat er op tijd een oplossing komt. Maar als iemand een leegstand pand heeft, houden ze zich aanbevolen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]