Ga naar Content

Bereikbaarheid openbaar vervoer moet beter in Laren en Eemnes: pleidooi voor nieuwe buslijn

Als een buslijn dreigt te vervallen, zorg dan voor een nieuwe buslijn. Dat is een duidelijke boodschap die in Laren en Eemnes te is horen. De bereikbaarheid van de dorpen is verslechterd sinds het schrappen of aanpassen van buslijnen. Dat is onacceptabel vinden bewoners van de twee gemeenten. Een nieuwe busverbinding tussen Crailo en Eemnes moet een oplossing zijn. 

Foto: Transdev

In december is de dienstregeling van Transdev in 't Gooi gewijzigd. Dat hield onder meer dat een aantal buslijnen niet meer rijden, zoals de 107 die van Blaricum en Bussum naar Hilversum reed. In Laren en Eemnes is het terugschroeven van de frequentie van buslijn 109 goed voelbaar. Deze bus, die voor veel inwoners een belangrijke Gooise verbinding is om daarna over te stappen naar Amsterdam, rijdt behalve in de spits nog maar één keer per uur. 

Eind vorig jaar al uitten leden van de Larense jeugdraad hun zorgen hierover tegenover NH. Zij zijn hierover in gesprek gegaan met wethouder Westerkamp, die op zijn beurt weer vragen heeft gesteld aan Transdev over de genomen besluiten.

Verslechtering

Blijkbaar leven er meer klachten over de te ervaren verslechtering van het openbaar vervoer in Laren en Eemnes. Deze signalen zijn overgenomen door de politiek, want in beide gemeenten wordt deze week in de raadsvergadering aandacht gevraagd voor het nijpende bereikbaarheidsprobleem. Vanavond in Eemnes en woensdag in Laren komen er politieke voorstellen aan de orde.

In Eemnes is de politiek het zelfs unaniem eens dat buslijn 109 weer twee keer per uur moet gaan rijden. Dat deze bus minder vaak zou gaan rijden, had alles te maken met de opstapplekken voor de snelle bus die tussen Huizen en Hilversum pendelt. De HOV-bus rijdt inmiddels, maar doet Laren en Eemnes nog niet aan, want de haltes zijn mede door de stikstofproblematiek nog niet gerealiseerd.

Lees ook

En voordat Laarders, Eemnessers en overigens ook Blaricummers kunnen opstappen in de snelle bus is het al dik in 2024. Inwoners nog een jaar laten wachten is geen fijne gedachte, dus moet het college van burgemeester en wethouders van Eemnes bij de provincie Utrecht erop hameren dat de 109 weer ieder half uur gaat rijden totdat de HOV-bus de dorpen aandoet. Tevens moeten de zorgen bekend worden gemaakt bij Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten van Noord-Holland en Utrecht. 

Minder verbonden

Wat de PvdA Eemnes en Groen Laren betreft, moet er sowieso een nieuwe busverbinding komen. De bereikbaarheid komt steeds meer in het geding, zo stellen de twee partijen. Doordat de 109 nog maar één keer per uur rijdt, zijn de centra van Laren en Eemnes met het openbaar vervoer minder met elkaar verbonden. plus dat de HOV-haltes straks buiten de bebouwde kom komen. 

Dat is verminderde bereikbaarheid van het OV voor de inwoners. Daarom stellen de twee partijen voor om een elektrische busverbinding te realiseren tussen Crailo en Eemnes. De route zou moeten lopen via Gooi-Noord, Singer, Brink, Zevenend, Smeekweg, Kloosterweg,
Schapendrift, Graafland Eemnesserweg, Verlegde Laarderweg, Noordersingel, Braadkamp, Plantsoen, Stadswijksingel, Zuidersingel.

Deze kleine autobus kan tevens een uitkomst zijn voor de beperkte parkeerruimte in Laren. Als Tergooi ziekenhuis straks vertrokken is in Blaricum dan komt er daar parkeerplek vrij en kunnen de bezoekers met de bus naar het centrum van laren toe is de gedachte. 

Half uurtje

"Deze route zou in een half uur afgelegd kunnen orden. Dus een half uurdienst als er één vervoermiddel wordt ingezet. Voor een groot deel van de halteplaatsen kunnen de huidige bushaltes worden benut", aldus de twee partijen in hun politieke voorstel. 

Op papier klinkt dit voorstel heel aardig, maar hoe haalbaar en betaalbaar is zo'n lokale buslijn nou echt? Dat willen ook Groen Laren en PvdA Eemnes weten. Zij hopen op voldoende steun van de andere partijen in hun gemeenteraden zodat er in beide plaatsen onderzoek gedaan kan worden naar deze mogelijk nieuwe busverbinding. 

Lees ook