Ga naar Content

Steeds meer mensen met een baan kloppen aan bij Gooise voedselbank: "We zien een ander soort cliënt"

Terwijl het aantal cliënten sinds begin dit jaar daalt, zien ze bij de voedselbank wel steeds meer werkende mensen die om hulp vragen. Die ontwikkeling zien ze bij de Voedselbank Gooi en Omstreken, waar NH op bezoek was tijdens de wekelijkse uitgifte van de voedselpakketten. 

Het onderkomen van Voedselbank Gooi en Omstreken aan de Korte Noorderweg in Hilversum. - Foto: Archieffoto

Hoewel de voedselpakketten op donderdag officieel tussen 11.00 en 12.00 uur verstrekt worden in het uitgiftepunt aan de Korte Noorderweg in Hilversum staan er even voor 10.00 uur al mensen met een grote boodschappentas te wachten voor de deur. Binnen klinkt geroezemoes. Een aantal vrijwilligers is nog bezig met de laatste producten in de kratten te doen, terwijl de anderen nog even genieten van een kop koffie achterin het onderkomen.  

Niet lang daarna, als de koffie op is, nemen de vrijwilligers hun plaats. Bij binnenkomst worden de cliënten welkom geheten door Andries. Bij hem mogen ze een fles drinken pakken. Er staat onder meer cola, melk en siroop. Dat is de start van het rondje wat de wekelijkse bezoeker onder andere langs het basispakket brengt, dat wel steeds anders is. Verderop kunnen ze nog andere producten kiezen, zoals groenten, smaakmakers, tomatenpuree en vleeswaren.

Betere spreiding  

Coördinator Henske Jacobs vertelt dat de cliënten wel weten dat de vrijwilligers vaak al eerder klaar zijn met het inpakken en klaarzetten van de pakketten. Dat is ook afhankelijk van hoe laat de vrachtwagen ‘s ochtends voor de deur staat, maar vaak is die op tijd. En het is ook wel fijn, want nu hoeven in de ochtend niet alle cliënten, die voor dit wekelijkse moment zijn ingepland, in één uur langs te komen. 

Minder drukte tijdens het rondje; die spreiding is wenselijk, omdat er veel mensen gebruik maken van de voedselbank. Op deze donderdag komen op de Korte Noorderweg verspreid over twee shifts 191 cliënten langs: 116 in de ochtend en 75 in de middag. In totaal bedient deze voedselbank 1.306 mensen, zo blijkt uit het briefje dat bij de deur hangt. Naast Hilversum geeft zij ook pakketten uit in Huizen, Laren, Weesp, Baarn en Soest.   

Lees ook

Henske vertelt dat 2022 echt een piekjaar was. Door de naweeën van de corona, de Oekraïense vluchtelingen en de gevolgen van de energiecrisis was het drukker dan ooit. Sinds begin 2023 neemt zij weer een daling waar. Het aantal cliënten neemt af en dat komt vooral door hogere uitkeringen, waardoor veel mensen niet meer in aanmerking komen voor de voedselbank, ‘omdat ze te veel overhouden’. 

45 euro

Daarnaast is er volgens de coördinator ook een groep die toch graag liever op eigen benen wil staan, ook al zouden ze volgens de norm een beroep kunnen (blijven) doen op de voedselbank. “Ik hoor mensen zeggen: 'Misschien lukt het me wel om van 45 euro rond te komen?' Dat heeft natuurlijk ook met eigenwaarde te maken”, geeft Henske aan. 

"Eerst waren het vooral mensen die in de bijstand zaten en nu zijn het ook gewoon mensen met een goede baan die niet meer rond kunnen komen"

Vrijwilligster Tamara

Vanwege de hulp van de mensen met een kleine beurs zien ze langzaamaan een verschuiving ontstaan in het cliëntenbestand. Meer en meer mensen met een baan kunnen het financieel niet meer rooien. “Je ziet vooral een ander soort cliënt”, vertelt vrijwilligster Tamara. “Eerst waren het vooral mensen die in de bijstand zaten en nu het zijn ook mensen met een goede baan.”

8 uur 's ochtends

Henske bevestigt deze lezing. “We hebben hier bijvoorbeeld een meneer, die hier ‘s ochtends al om 8.00 uur is. Dan hebben we nog niet alles, maar hij werkt gewoon de hele week, dus die neemt mee wat er dan is”, luidt haar voorbeeld.

Inmiddels bestaat de voedselbank zo'n twintig jaar. Henske constateert dat deze voorziening nog altijd keihard nodig is. Hoe graag ze ook wil en hoopt dat de 'bank' niet meer nodig is, vreest ze dat dat nooit gaat gebeuren. "Dat is een utopie, ja."