Ga naar Content

Verkenner vindt coalitie tussen BBB, VVD, GroenLinks en PvdA haalbaar in provincie

Verkenner Ankie Broekers-Knol denkt dat een coalitie tussen BBB, VVD, GroenLinks en PvdA haalbaar is. Dat stelt ze in haar verslag na gesprekken met de partijen. En ook al zijn de verschillen groot, ze roept de partijen op de handschoen op te pakken: 'Geef gehoor aan het signaal van de kiezer'.

Ingrid de Sain van BBB Noord-Holland - Foto: NH Nieuws / Michiel Baas

Volgens Broekers-Knol is de verdeeldheid groot. De helft van de partijen benoemt ze als links, de andere helft rechts. Deze coalitie zou daarmee een goede afspiegeling zijn van de verkiezingsuitslag en met 30 van de 55 zetels een ruime meerderheid hebben.

Partijen hadden al aangegeven voorstander te zijn van een akkoord op hoofdlijnen. Waarbij gedetailleerde afspraken worden gemaakt over 'gevoelige onderwerpen', en dat voor andere dossiers wordt gezocht naar wisselende meerderheden.

Discussie over stikstof-afspraken

Maar juist over die gevoelige onderwerpen liggen de partijen ver uit elkaar. En dan vooral op het dossier stikstof. De deadline om uitstoot in gevoelige natuurgebieden in uiterlijk 2030 terug te dringen moet van BBB naar 2035. Ook het gedwongen uitkopen van boeren in onbespreekbaar. 

Andere grote onderwerpen zijn onder meer wonen, klimaat, mobiliteit en financiën. Maar ook de toekomst van Schiphol en Tata Steel worden daarbij genoemd. Al voor de verkiezingen bleek dat voor Noord-Hollanders vooral de woningcrisis veruit het belangrijkste thema is. 

In het verslag valt te lezen dat met name de verschillen met GroenLinks groot zijn. De partij die een samenwerking heeft met de PvdA. Die partijen willen dan ook alleen samen in een bestuur. Dat is ook de reden dat Broekers-Knol afzag van een advies voor coalitie met BBB, VVD, PvdA, D66 en CDA. In eerste instantie haar voorkeursadvies.

Lees ook

'D66 geen optie'

In haar verslag stelt de verkenner voor twee informateurs aan te stellen om te onderhandelen over een coalitie tussen BBB, VVD, GroenLinks en PvdA. VVD en GroenLinks wilden daar graag D66 nog bij betrekken, maar daar voelt Broekers-Knol niks voor.

'Deelname van D66 zou betekenen dat de huidige coalitie wordt voortgezet met een ‘stukje’ BBB erbij, als die partij daartoe al bereid zou zijn en dat betwijfel ik in hoge mate', zo valt te lezen in het verslag.

Broekers-Knol erkent dat het een ingewikkelde onderhandeling wordt, gezien de grote verschillen. "Tegelijkertijd beluister ik in alle gesprekken die ik heb gevoerd de wil om de opgaven in Noord-Holland voortvarend aan te pakken. Ik roep de onderhandelende partijen dan ook op gehoor te geven aan het signaal van de kiezer en zowel politieke daadkracht te tonen als de nodige stappen te zetten om er samen uit te komen."

Het vervolg

BBB-fractievoorzitter Ingrid de Sain geeft aan verder te willen praten. Anouk Gielen van GroenLinks geeft aan de uitkomsten van het verslag te gaan bespreken met haar fractie. PvdA-er Jeroen Olthof zegt het verslag nog niet te hebben gelezen. "Wij hebben BBB, VVD en GroenLinks niet uitgesloten. Als dit het advies is gaan wij het gesprek aan."

VVD-fractievoorzitter Esther Rommel wil ook verder praten. "In deze gesprekken zullen wij beoordelen of er voldoende aanknopingspunten zijn om in het nieuwe coalitieakkoord een herkenbaar VVD-geluid te kunnen realiseren."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]