Ga naar Content

Wat is er allemaal te doen met Pasen? 10 tips uit de provincie

Het paasweekend staat voor de deur. Wat kun je deze Pasen allemaal doen in de provincie? NH zocht het uit en zet alle activiteiten voor je op een rijtje. 

Foto: NH Nieuws

1. Paasspeurtocht in Blokker

Wie wil er nou geen kennis maken met een vrolijke paashaas? Bij MAK Blokweer in Blokker kun je de haas tijdens Pasen ontmoeten, net als zijn verstopte eieren zoeken. Op elk verstopt ei staat een letter. Alle letters bij elkaar vormen uiteindelijk woord waarmee je de paaspuzzel oplost. Voor alle speurneuzen die de juiste oplossing hebben gevonden, heeft de Paashaas een leuke verrassing in petto!

Zondag 9 en maandag 10 april (10.00 tot 16.00 uur) 2,95 euro per kind

2. Lammetjesdag in Haarlem 

Traditiegetrouw vult Haarlem op Eerste Paasdag zich weer met lentebier drinkende liefhebbers. Twaalf Haarlemse cafés in de binnenstad openen hun deuren voor de proeverij van lentebieren. Elk deelnemend café heeft zijn eigen lentebier toegewezen gekregen. Zo drink je bij de Jopenkerk een Breugem Flirt en tappen ze bij Het Wapen Van Bloemendaal met liefde een Bird Brewing Joehoe. Wie behaalt er dit jaar als eerste een volle 'bier-bingo-kaart'? 

Zondag 9 april (13.00 tot 20.00 uur) gratis deelname 

3. Het Insecten Feest in Ruigoord

Op Tweede Paasdag is kunstenaarsdorp Ruigoord zogezegd 'van de kinderen' en wordt de meest vruchtbare periode van het jaar gevierd. Kinderen kunnen naast het zoeken van eieren, ook zaadbommen verspreiden. Met deze bommetjes van zaad worden de bijen en anderen insecten een handje geholpen. Helemaal in stijl van het insectenfeest, kun je als kind én ouder ook je eigen insecten outfit ontwerpen met gerecycled materiaal. "Ontwaak in je innerlijke bij, hommel of wesp en ga los tijdens het insecten dansbal in de Kerk."

Maandag 9 april (12.00 tot 17.00 uur) 5,00 euro per kind en 15,00 voor volwassenen.

4. Eieren zoeken bij Forteiland Pampus 

Vier de paasdagen bij Fort Pampus en ga op zoek naar alle verstopte paaseieren. Zoals een oude paastraditie betaamt, geldt ook hier: wie de eieren vindt mag ze houden. Daarnaast organiseert het forteiland nog meer leuke activiteiten rondom het paasweekend. Zo kun je bijvoorbeeld een ballonvlucht maken, is er een blacklightspeurtocht of kun je het mooie weer struinen over het eiland. 

Zondag 9 en maandag 10 april (10.30 tot 17.00 uur) gratis deelname, wel dient een ticket voor de veerdienst te worden aangeschaft.

Foto: MAK Blokker

5. Paasraces in Zandvoort 

De Paasraces zijn sinds jaar en dag een begrip en vormen dé aftrap van het raceseizoen in Nederland. Ook dit paasweekend kun je bij het circuit in Zandvoort weer terecht voor een waar autosportspektakel. Naast het volle programma met auto's (zaterdag) en motoren (zondag), maken alle aanwezige springkussens en activiteiten voor kinderen de paasraces een paasuitje voor het hele gezin. 

Zaterdag 8 en zondag 9 april (09.00 tot 16.40 uur) gratis deelname 

6. Vlaggetjesdag in Muiden

Traditiegetrouw is de Vlaggetjesdag in Muiden dé seizoensopening van het vaarseizoen. Van de muziek van zeemanskoren tot de oude ambachtenmarkt: er is voor ieder wat wils. Ook het 350-jarig jubileum van de Groote Zeesluis wordt gevierd. 

Maandag 10 april (10.00 tot 17.00 uur) gratis deelname

7. Vroegbloeiers zoeken in Helderse Vallei

Niks paaseieren zoeken met Pasen! In de Helderse Vallei in Den Helder wordt er dit Paasweekend gezocht naar vroegbloeiers. Samen met natuurkenner Marcel Wijnalda ga je op zoek naar bloeiende dagkoekoeksbloemen, wilde hyacinten en pinksterbloemen. Een paasactiviteit waarbij alle zintuigen worden geprikkeld, ontdek tijdens de zoektocht hoe het voorjaar oogt, ruikt én smaakt. 

Zondag 9 april (10.00 tot 11.00 uur) gratis deelname 

Lammetjes bij Den Hoorn - Texel - Foto: Flickr - N. Overaam

8. Lammetjeswandeltocht in Den Burg 

Op Paasmaandag organiseert de wandelsportvereniging Het Gouden Boltje een Lammetjeswandeltocht op Texel. Geniet tijdens de wandeling van het typische Texels landschap met schapen en lammetjes in de weides. Er zijn verschillende afstanden te bewandelen. 

Maandag 10 april (09.00 tot 18.00 uur) kinderen gratis, 3 euro voor leden en 4 euro voor niet-leden

9. Paaseieren zoeken in Pinetum Blijdenstein 

Bij de Botanische tuin Pinetum Blijdenstein in Hilversum worden ook deze Pasen weer heel wat paaseieren verstopt. Kinderen krijgen bij aankomst een leeg mandje waar ze al hun eieren in kunnen bewaren. Bij inlevering van een volle mand krijgen ze hiervoor een óók nog een snoepje. Een dubbel paasfeest dus! Ouders zijn ook welkom. 

Maandag 10 april (12.00 tot 16.00 uur) 1 euro per kind 

10. Natuurtheater Paasspektakel in Haarlem

Alle kinder-paashazen opgelet! Het natuurtheater bij het Veerkwartier in Haarlem tovert Eerste Paasdag om tot een waar paasspektakel. Doe de paashaasdans, speel een oud-Hollands spel of ga op zoek naar het magische ei. Kinderen van 4 tot 8 jaar zijn zondag van harte welkom. 

Zondag 9 april (10.15 tot 16.15 uur) 15 tot 25 euro per kind

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.