Ga naar Content

Zeiljacht dat naar Rusland wilde varen vanwege sancties tegengehouden bij Oudeschild

Een in Rusland geregistreerde zeiljacht is maandag door de kustwacht tegengehouden toen het vlakbij Oudeschild voer. Het elf meter lange jacht ter waarde van zo'n 120.000 euro mocht vanwege de sancties tegen Rusland niet doorvaren.

Boot van de kustwacht - Foto: Kustwacht

Het jacht viel de kustwacht op omdat het in Rusland geregistreerd staat. Hierop werd de douane ingeschakeld, die de sancties tegen Rusland handhaaft. 

Deze sancties houden onder andere een verbod in om luxegoederen te verkopen, leveren, over te dragen of uit te voeren naar personen in Rusland of voor gebruik in Rusland. Daar vallen ook jachten met een waarde van 50.000 euro of meer onder.

Retour Rusland

Na onderzoek door de douane bleek dat de bemanning het jacht op verzoek van de eigenaar naar Rusland wilde varen. Het schip lag sinds 2019 voor anker in IJmuiden, omdat het vanwege onder andere een kapotte mast niet weg kon varen. Nu de reparaties zijn afgerond, was het de bedoeling dat het jacht retour Rusland ging. 

Onder toezicht van de kustwacht is het schip naar de havens van IJmuiden gevaren. De douane doet onder leiding van het Openbaar Ministerie onderzoek naar het schip en alle betrokken partijen.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.