Ga naar Content

Aalsmeerse cultuur versus woningnood: petitie gestart tegen woningen bij watertoren

Er is een petitie gestart om de bouw van woningen bij de watertoren in Aalsmeer tegen te houden. Het Flower Art Museum, dat op dit moment in de waterkelder tegenover de watertoren gevestigd zit, moet blijven. Volgens de Aalsmeerders die de petitie gestart zijn moet de Aalsmeerse cultuur gewaarborgd worden.

Watertoren Aalsmeer - Foto: Google Streetview

De nieuwe eigenaren denken aan luxueuze appartementen in combinatie met jongeren-, ouderen- of zorgwoningen, en bijvoorbeeld een concertzaal, galerie of informatiepunt over de watertoren. "We zijn geen maatschappij die grond opkoopt om zoveel mogelijk winst te maken", vertelt Peter, die HR-manager in de entertainmentindustrie is.

Als er nieuwe woningen gebouwd gaan worden, zal dit Aalsmeerse kunstmuseum over bloemen en planten moeten verhuizen. De stichting van het museum heeft geprobeerd om het pand zelf te kopen. "Toen we de financiering eindelijk rond hadden gekregen, was het pand al verkocht", vertelt directeur Constantijn Hoffscholte. 

"Het is natuurlijk luchtfietserij om daar appartementen neer te zetten"

Pierre Tuning

Om te zorgen dat dit museum alsnog op deze locatie kan blijven, startte Pierre een petitie waarin hij pleit tegen de bouw van woningen rondom de watertoren. "Het is natuurlijk luchtfietserij om daar appartementen neer te zetten", vertelt Pierre Tuning. "Dat kan beter op een andere locatie waar het verkeer minder chaotisch is." 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Foto: NH Nieuws

Ondanks dat de eigenaren nog niet zeker weten wat ze willen, is de petitie tegen bebouwing rond de watertoren al meer dan zeshonderd keer ondertekend. "Ik ben verbaasd dat bij voorbaat al gezegd wordt dat wat we willen niet kan of mag", vertelt Peter van Eick. "De presentatie van onze plannen is pas volgende maand."

Wegens het succes van de petitie, die gisteren gestart is, sluit deze een maand eerder dan gepland: op 1 mei. "Dan is het voor eens en altijd duidelijk dat niemand heil ziet in de plannen van de nieuwe kopers", vertelt Pierre Tuning.