Ga naar Content

Grote belangstelling op Zaanse banenmarkt voor onderwijs: "Ik weet dat er veel vraag is"

"Ik ben mijn eigen baan zat en wil wat anders!", zegt een vrouw die zij-instromer wil worden resoluut tijdens de allereerste banenmarkt van scholenkoepel Agora. En zij is duidelijk niet de enige: voor de deur van voormalig zij-instromer Sylvia Loos staat een enorme rij. Loos: "Als je hart bij de kinderen ligt moet je het gewoon doen."

Sylvia Loos was uitvaartverzorger, maar is nu juf - Foto: NH Nieuws / Thyra de Groot

Het is algemeen bekend dat er veel juffen en meesters nodig zijn. Ook bij scholenkoepel Agora merken ze dat er een tekort is. Ze organiseren een banenmarkt om mensen te enthousiasmeren om meester of juf te worden, maar ook om te laten zien hoe docenten kunnen doorgroeien in het vak. 

'Zij-instromers verdrinken niet'

"Het is hard werken om voldoende leerkrachten te houden", zegt Pieter Schotte, bestuurslid van scholenkoepel Agora."We investeren goed in onze mensen." Eén van de manieren om juffen en meesters enthousiast te houden, is om ze de kans te geven te wisselen van school. Wel is het volgens Schotte een grote puzzel om alle vacatures in te vullen. "Maar ik verwacht zeker dat we na de markt wat kunnen invullen."

Een manier om vacatures in te vullen is met zij-instromers. In september beginnen zeventien mensen het traject. Truus van Pinxteren, beleidsadviseur opleiding en coaching van Agora:  "We zorgen dat de zij-instromers niet gaan verdrinken, we helpen ze enorm." Het valt op dat er vandaag veel animo voor het is. Jeroen van Waveren van de Ipabo geeft aan: "De banenmarkt trekt mensen over de streep om het wel te doen."

(Tekst gaat door onder de foto)

De Ipabo gaat in gesprek met enthousiaste aankomende docenten - Foto: NH Nieuws / Thyra de Groot

Sylvia Loos, zelf zij-instromer, heeft geen tijd om rustig koffie te leuten. Voorheen was de 37-jarige werkzaam in de uitvaartbranche als uitvaartbegeleider, maar sinds vier jaar is ze werkzaam in het onderwijs. "Tegen mensen die twijfelen zeg ik: 'Gaan!' Als je hart bij de kinderen ligt, moet je het gewoon doen."

De docente heeft ervaren dat als je de juiste inzet hebt, het vanzelf goedkomt." Ze geeft aan dat het een pittig traject is, maar 'omdat je werk en leert, kun je alles wat je leert meteen inzetten'.

Van kapster naar juf

 Zelf heeft ze het meest moeite gehad met haar eigen perfectionisme. "Ik wil het het eigenlijk gewoon meteen goed doen. En dat kan eigenlijk niet, want je staat meteen voor een groep", vertelt Loos. "Ik heb eerst drie maanden naast een collega gestaan en daarna stond ik die dagen zelfstandig. En je maakt je fouten, dus dat maakt het intensief. Dat je iedere avond in de auto zit en denkt: Wat kan ik anders doen? En wat wil ik anders doen?"

Net als Loos zijn er meerdere mensen die eraan denken om hun branche te verlaten. Zo ook kapster Arzu Isik die graag met kinderen wil werken. "Ik weet dat er veel vraag is en dat ik mij kan inzetten." Ook twee andere dames, die liever anoniem willen blijven, geven aan dat ze misschien docent willen worden. "Als de voorwaarden aantrekkelijk zijn." 

Na een halfuur is de ruimte al goed gevuld. Bestuurslid Schotte van Agora is tevreden: "De banenmarkt is nu al een succes door het enthousiasme van de mensen." Zijn collega vult aan: "Dit gaan we volgend jaar weer doen!"  

Scholen laten zich van hun beste kant zien - Foto: NH Nieuws / Thyra de Groot

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]