Ga naar Content

Woonprotest in Zaandam: "Huizen voor mensen, niet voor winst"

Het voor vanmiddag aangekondigde woonprotest in Zaandam is van start gegaan. Vorige week nam de burgemeester het besluit de demonstratie beperkingen op te leggen vanwege de veiligheidsrisico's voor het winkelend publiek. Na goed overleg vindt de demonstratie vandaag in een aangepaste vorm plaats. Eerder ging het protest niet door, omdat de organisatie bang was dat radicale actievoerders de boel zouden verstoren. 

Woonprotest in Zaandam: "Huizen voor mensen, niet voor winst" - NH Nieuws

 NH-verslaggever Tom van Midden is bij de demonstratie aanwezig. Volgens hem hangt er een gemoedelijke sfeer in het stadscentrum van Zaandam. "Eerlijk is eerlijk: de opkomst is lager dan verwacht." De vooraf verwachte 300 demonstranten zijn lang niet allemaal aanwezig, hij schat het eerder op minder dan honderd mensen.

Thuiswonende zoon 

Zaankanter Ron is één van de demonstranten en uit zijn onvrede over de woningnood: "Ik loop mee voor mijn zoon. Hij zoekt al jaren een woning, maar het is met deze situatie gewoon onmogelijk." Zijn zoon van veertig jaar oud woont noodgedwongen nog thuis bij zijn ouders omdat hij geen geschikte woonruimte kan vinden. 

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH Nieuws

Vanaf het Stadhuisplein lopen de demonstranten zaterdagmiddag via de Gedempte Gracht en de Dam naar de Burcht, waar verschillende mensen spreken. De actievoerders roepen leuzen en eisen betere woonmogelijkheden.

Veel politie 

Verslaggever Tom van Midden: "Wat naast de demonstratie opvalt is de aanwezigheid van veel politie, ook te paard." Verder zijn er bij de demonstratie ook verschillende politieke partijen aanwezig. Zo lopen er vertegenwoordigers van partijen als de Piratenpartij, SP en ROSA mee.

Hoewel de gemeente op voorhand bang was voor ongeregeldheden, leverde de demonstratie-optocht vandaag geen problemen op. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook