Ga naar Content

Dreigen lege schappen? Personeel Albert Heijn distributie Zaandam aan het staken

Het personeel van het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam heeft gisteravond het werk neergelegd. Ze eisen - met hulp van de vakbonden - hoger loon, maar de winkelketen geeft niet toe. Van 21.00 uur tot 23.00 uur staakten ze daarom. "Als de directie zichzelf rijkelijk kan belonen, kunnen de medewerkers niet achterblijven", stelt vakbond CNV.

Foto: Amber Jasmine Dijkstra

Medewerkers van meerdere Albert Heijn-distributiecentra zijn of gaan nog in staking. In Geldermalsen is het werk als eerste neergelegd. Vanaf 21.00 uur volgden daarop Pijnacker en Zaandam, waar tot 23.00 uur werd gestaakt. 

"We blijven staken, want met minder nemen we absoluut geen genoegen"

Jeroen Tjepkema, vakbond CNV

Samen met de vakbonden drongen de medewerkers bij de Albert Heijn aan op hoger loon. Ze gaven voor hun eis van een loonstijging van ruim 14 procent een eindtijd van 17.00 uur vandaag. Maar de Albert Heijn stelt een loonsverhoging van slechts 8 procent voor. En dat is volgens de vakbonden niet voldoende.

"Ons ultimatum is niet voor niets", zegt Jeroen Tjepkema van vakbond CNV tegen NH. "Met minder nemen we geen genoegen. Tot die tijd wordt er gestaakt. Hoe dan ook."

'Directie wel vorstelijk beloond'

"Albert Heijn draait heel erg goed. De directie heeft zichzelf rijkelijk, zeg maar gerust vorstelijk beloond. Inflatie is voor hunzelf opgevangen. Nu nog voor al die andere medewerkers van de distributiecentra, die de productie mogelijk maken", stelt Tjepkema.

Foto: NH Nieuws/Anne Klijnstra

De mensen die in de distributieketen werken, moeten ook hun boodschappen kunnen betalen

Jeroen Tjepkema, vakbond CNV

"De mensen die in de distributieketen werken, moeten ook hun eigen boodschappen kunnen blijven betalen", vervolgt Tjepkema. "Dat de consument daardoor de komende dagen misschien een keertje misgrijpt en dus naar een andere supermarkt moet gaan, is spijtig, maar geen ramp."

Het vastlopen van de onderhandelingen leidt dus tot de stakingen in Geldermalsen, Pijnackker en Zaandam. Andere distributiecentra zullen vanaf morgenochtend volgen, onder meer in Tilburg en Zwolle. Die gaan door tot zeker woensdag. 

"De kans is zeer groot dat de Albert Heijn niet met een tegenbod komt de komende tijd. En dat dus ook de stakingen verlengd zullen worden. De bal ligt nu bij de directie van de Albert Heijn. Zij zijn aan zet."

Lege schappen

Betekent dit dan lege schappen? Die kans is zeker aanwezig. Distributiecentra zijn plekken waar goederen en producten binnenkomen, worden geselecteerd en uiteindelijk naar de filialen doorgevoerd kunnen worden.

Als op die belangrijke plek het werk wordt stilgelegd, heeft dat zeker invloed op hoe de schappen er in Albert Heijn-filialen de komende dagen uit gaan zien.

Grote supermarkten hebben echter altijd wel een grote voorraad. Een avond staken zal in die zin niet erg veel roet in het eten gooien. Maar zoals Tjepkema al zegt: hoe langer er gestaakt wordt, hoe groter de impact, hoe leger de schappen.