Ga naar Content

Zorgen om stijgende energiekosten op sportpark Rooswijk in Velsen-Noord

Een nieuw, misschien wel drie keer duurder energiecontract kan een strop zijn voor de voetbal- en handbalverenigingen op Sportpark Rooswijk in Velsen-Noord. Tenminste, als er niets gebeurt, voordat het contract aan het einde van dit kalenderjaar in gaat. Voorzitter Ed van Beilen van FC Velsenoord: "Je kan wel bij de pakken neer gaan zitten, maar je kan er ook iets aan doen."

FC Velsenoord - Foto: Thomas Jak / NH Nieuws

Een paar honderd meter voor de ingang van het Tata Steel-terrein ligt Sportpark Rooswijk. Het is één van de groenste stukjes Velsen-Noord. Ruim 360 kinderen en volwassen uit het dorp sporten er tweewekelijks bij voetbalvereniging FC Velsenoord en handbalclub HCV'90.

Het zijn niet de grootste clubs in de regio, maar dat is volgens Van Beilen niet erg: "We zijn een kleine club in een klein dorp, maar we zijn stabiel. De laatste jaren groeide het ledenaantal zelfs weer een beetje. Daarvoor, toen de Binnenduinrandweg is aangelegd zijn we wat Beverwijkse leden kwijtgeraakt; die wilden de weg niet over."

Volgens clublid Eric Goedhart zijn de clubs van grote betekenis voor de gemeenschap in het dorp. De kantine is een belangrijke ontmoetingsplaats in het dorpL "We zijn een enorm sociaal punt, echt een ijkpunt in het dorp." De afgelopen weken deelde hij in de kantine jublieumboeken uit, want de voetbalclub bestaat honderd jaar. Ze vinden gretig aftrek bij (oud-)leden.

Tekst gaat door onder de video.

Jubileumboek Velsenoord - NH Nieuws

Maar terwijl de Velsen-Noorders hun nostalgische jubileumboek in de kantine doorbladerden, bespraken zij ook een paar geruchten en zorgen met elkaar: gooit een nieuw, duur energiecontract de toekomst van de clubs overhoop? Kunnen de relatief kleine clubs dat samen wel dragen? Zeker omdat sommige leden gehoord hadden dat de handbalvereniging wel eens binnen afzienbare tijd van het terrein af zou moeten.

HCV'90-voorzitter René Schelvis kan een deel van die geruchten de kop indrukken: "We zijn nu gewoon gezonde clubs. En onze club blijft ook gewoon op Rooswijk." Maar waar komt dat gerucht over de handbalclub dan vandaan?

Schelvis: "De handbalbond wil misschien op termijn dat de buitenhandbalwedstrijden van de klassieke velden zoals we die op Sportpark Rooswijk hebben, naar zandvelden. Beach-handbal wordt steeds populairder. Ik denk niet dat zulke zandvelden hier kunnen komen. Maar daar maak ik me totaal geen zorgen over, misschien gebeurt dat over tien jaar eens."

'Geen zin om te jammeren'

Het energiecontract is wél een zorg. De kosten gaan, als de prijzen ongeveer zo blijven, eind dit jaar van ongeveer duizend euro in de maand, naar zo'n drieduizend.

Van Beilen: "Met het verhogen van de contributie valt dat niet op te vangen. Bovendien willen we die graag laag houden." Maar 'het heeft geen zin om te jammeren of negatief te doen', vindt Van Beilen. "Heel veel clubs zitten met deze problemen, we zijn echt niet de enigen."

En dus zijn de clubs hard bezig om de energiekosten te drukken, en dat gaat de goede kant op, zeggen de voorzitters. Van Beilen en Schelvis sommen de maatregelen op: "De verlichting van de velden wordt bijvoorbeeld LED. Er wordt rekening gehouden met douchetijden en de kantine krijgt dubbelglas."

Maar daar zit een aardig prijskaartje aan: het hele pakket aan maatregelen moet zo'n 100.000 euro kosten. "We proberen subsidies aan te schrijven, zoals het TEK, de Tegemoetkoming Energiekosten. Maar zo'n bedrag bij elkaar krijgen, dat is een uitdaging, ja", geeft de voetbalvoorzitter toe.

Hulp van de gemeente

De gemeente zegt ook graag de helpende hand te willen bieden om Sportpark Rooswijk, en andere sportaccommodaties te verduurzamen. "FC Velsenoord heeft bij één sportveld zelf al ledverlichting aangebracht. Op de andere velden brengt de gemeente de ledverlichting aan. De verwachting is dat dit voor of na de zomervakantie kan gebeuren."

En er komt later dit jaar extra ondersteuning als er via het Gemeentefonds 300 miljoen euro verdeeld wordt over alle gemeenten in Nederland.

Een woordvoerder : "Hiermee kunnen maatschappelijke voorzieningen ondersteund worden. Op deze manier kunnen onder andere sportverenigingen, ondersteund worden om de gevolgen van stijgende energieprijzen op te vangen. We werken aan een subsidieregeling waarmee we sportclubs en culturele instellingen die veel nadeel ondervinden van de gestegen energieprijzen financieel willen ondersteunen. Het streven is om hier in juni een besluit over te kunnen nemen, waarna we de subsidieregeling in gang kunnen zetten."

Lees ook