Ga naar Content

Sloop A9-viaduct 'voorspoedig verlopen': geen klachten en iets eerder klaar dan gepland

De sloop van het A9-viaduct in Amstelveen is afgerond. Rijkswaterstaat blikt terug op een 'voorspoedig verlopen' monsterklus, die bovendien iets eerder dan verwacht was afgerond. 

Grootste sloopkraan van Nederland ingezet bij sloop A9-viaduct Amstelveen - Foto: NH Nieuws

Eigenlijk zou de Keizer Karelweg vanochtend om 5.00 uur vrijgegeven worden, maar Rijkswaterstaat besloot dat dat om 3.30 uur al mogelijk was. In totaal hebben de werkzaamheden vier nachten en drie dagen in beslag genomen. 

Toen NH Nieuws vrijdag een kijkje ging nemen, leken de werkzaamheden veel sneller te gaan dan verwacht. Met dank aan de grootste sloopkraan van Nederland was een groot deel van het viaduct rond het middaguur al met de grond gelijk gemaakt. Om te voorkomen dat er te veel stof zou opwaaien, hield Rijkswaterstaat het beton nat. 

Lees verder onder de video

Einde verhaal voor A9-viaduct in Amstelveen - NH Nieuws

De sloop ging gepaard met veel herrie. Om te voorkomen dat omwonenden al te veel geluidsoverlast zouden ervaren, waren ze voorzien van oordoppen, koptelefoons of hotelvouchers. Dat lijkt een goede strategie te zijn geweest van Rijkswaterstaat, want er zijn geen klachten binnengekomen, laat een woordvoerder desgevraagd weten.  

Dat de werkzaamheden alsnog ongeveer volgens planning klaar waren - vanochtend dus - had alles te maken met het puinruimen. Omgevingsmanager Lammert Postma trekt de vergelijking met een verbouwing thuis. "Dan heb je het ook snel gesloopt, maar ben je nog wel even bezig met opruimen."  

Kijkers

De sloop trok veel kijkers. Ter plaatse bleven veel mensen even staan om de reusachtige machines aan het werk te zien. De livestream (Meandertoren) van Rijkswaterstaat werd door bijna 24.000 belangstellenden bekeken.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]