Ga naar Content

Koningsdag in de regio één groot feest: van herrie maken op de brommer tot vrijmarkt

De oranje slingers kunnen uit de kast en de tompouce op tafel, want Koningsdag is begonnen. Onze verslaggevers kunnen niet wachten. Zo hoort verslaggever Tobias van de Pluim hoe de inwoners wakker worden gemaakt met brommers en ziet verslaggever Tom van Midden veel mensen in Assendelft.

Op Marken vieren de kinderen geheel in stijl Koningsdag - Foto: Pieter Pereboom

Het is voor veel inwoners uit Marken een bekend fenomeen, maar toch blijven alle festiviteiten evengoed bijzonder. "Dit is een unieke traditie", vertelt verslaggever Tobias van de Pluim, die zelf op het voormalig eiland woont, vanochtend over het rijden van de brommers enthousiast op NH Radio. Tobias: "Het was echt niet normaal oorverdovend!" 

Tekst gaat door

Ook op andere plekken in de regio wordt er feest gevierd. In Koog aan de Zaan onder het viaduct en bij de A8 zitten de eerste kinderen al even spullen te verkopen achter hun kleedje. Ook in het Veldpark in Zaandam, waar gisteren nog een steekpartij was, verkopen inwoners hun spullen van zolder.

Drukte bij 't Veldpark

"Altijd prijs, mooie prijzen te winnen!", schreeuwt een Zaankanter enthousiast. "Het is hier super druk", vertelt verslaggever Eva Romeijn. Eva merkt wel dat er veel handhaving rondloopt. "En als er iets is, kan je langs de ambulance." 

Een inwoner vertelt er al sinds kwart over zes te zitten. Ook ziet Eva dat er Zaanse vogelhuisjes worden verkocht. "Ze zijn allemaal handgemaakt", vertelt de verkoper enthousiast. "We hebben best al aardig wat verkocht!"

Tekst gaat door

Er wordt geschaakt in Assendelft - Foto: NH Nieuws / Tom van Midden

In Assendelft probeert de schaakclub jonge mensen te enthousiasmeren. Klaas van 't Veer:  "Als er één of twee leden bijkomen, juichen we dat toe. We zijn met ieder lid blij, het mag ook bejaard zijn natuurlijk, maar jeugdleden zijn van harte welkom."

Verslaggever Tom van Midden ziet dat het druk is op de vrijmarkt. Toch maakt het rumoer de schakers niks uit. "Schaken hoeft niet altijd in pure stilte plaats te vinden", vertelt Klaas. "Het gaat puur om de gezelligheid. Geluid is voor ons geen hindernis." 

Lees ook