Ga naar Content

Hortus Overzee in Den Helder weer open, maar het voorjaar moet er nog beginnen

De laatste voorbereidingen worden getroffen voor de opening van Hortus Overzee in Den Helder. Het restaurant wordt aangeveegd en planten staan op karren, klaar om naar buiten gerold te worden. In het gras buiten zie je hier en daar al een bloemetje staan, maar de meeste kleur laat nog even op zich wachten: "Het was een koud voorjaar."

Foto: NH Nieuws / Else van der Steeg

Het mag de pret niet drukken voor de medewerkers van de Hortus. Bestuurslid Melany Tegelberg laat de Japanse tuin zien. "Kijk", wijst ze. "Daar zie je korstmos. Dat groeit alleen bij schone lucht. Dat hebben we gelukkig wel in Den Helder."

Tijdens een wandeling door de tuin wijst ze naar verschillende knoppen aan planten die nog moeten uitkomen. "Het is allemaal wat later dan normaal", zegt ze. 

In de video laat Tegelberg zien wat er al wel in bloei staat en wat nog niet. Tekst gaat verder onder video. 

Hortus Overzee - NH Nieuws / Else van der Steeg

NH weerman Jan Visser ziet ook dat het een natter voorjaar was dan vorige jaren. "Maar niet dramatisch. Het is geen uitzonderlijk koude april. Dat echte warme weer van 20 graden en meer, dat is dit jaar laat. Dat verschilt per jaar."

"De natuur is zo blij dat het na al die droogtes eindelijk eens wat kan herstellen door het vocht", vervolgt hij. "Dat is de opsteker. Als je om je heen kijkt, zie je dat de echte natuur, de inheemse planten, er hartstikke goed bij staan. Gras groeit als kool vanwege de regen."

Lang hoeven ze in de Hortus niet te wachten op de bloei. Visser: "Dit weekend wordt het 15 tot 18 graden, dan komt er weer van alles uit."

En weer of geen weer, Tegelberg is klaar voor de opening. "Ik heb taarten gebakken en mijn tas met spullen voor de rondleiding mee."