Ga naar Content

Kaalslag op begraafplaats Wieringermeer: "Bewaar stenen van pioniers van de polder"

De eerste bakker van de Wieringermeer, de eerste boeren; pioniers waren het. Ze liggen  inmiddels begraven op de enige begraafplaats van de Wieringermeer in Middenmeer, maar hoe lang zijn hun grafstenen nog zichtbaar? De gemeente is bezig met een toekomstvisie. De werkgroep Behoud Erfgoed Begraafplaats Wieringermeer maakt zich vooral zorgen over de toekomst van de pioniersgraven. "We willen hun verhaal blijven vertellen. Zij maakten de Wieringermeer tot wat ie nu is. Petje af voor die mensen."

Eén van de grafzerken van een pionier van de Wieringermeerpolder. - Foto: NH Nieuws

Veel zerken, maar nog veel meer gras op de begraafplaats in Middenmeer. "Zorgelijk", zegt Ina Hoogenbosch van de werkgroep Behoud Erfgoed Begraafplaats Wieringermeer. Geopend in 1938 is het de eerste en enige begraafplaats in de polder. "Mensen kiezen vaker voor cremeren. Graven worden geruimd als de rechten zijn verlopen, daarmee verdwijnen langzaam ook steeds meer zerken van pioniers van de Wieringermeerpolder." Zonde, vindt Hoogenbosch. "We zien het liefst dat de zerken bewaard blijven."

Moedermavo

Hoogenbosch veegt de bladeren van een grote grafsteen: "Hier ligt AC de Graaf, de verzetsstrijder en bekend van de weg bij Wognum. Dit graf is een monument en dit verdwijnt ook niet. En daar ligt Ton Remmers, de oprichter van de moedermavo. Hij is ook de trots van de Wieringermeer. Hij heeft een monument gekregen hier in het dorp." De gemeente Hollands Kroon wil pioniersgraven behouden, maar dan meer vanuit historisch oogpunt. Daarvoor zijn deskundigen ingeschakeld die andere criteria gebruiken dan de werkgroep.

(Tekst gaat door onder de video)

Ina Hoogenbosch houdt een pleidooi voor het behoud van grafzerken "Elke steen vertelt iets over een persoon uit de polder." - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Hoogenbosch hoopt juist dat ook de grafstenen van 'gewone' pioniers blijven bestaan. "De Graaf, Van Vilsteren, Vossen; dat zijn boeren die ervoor hebben gezorgd dat het land bewerkt werd. Zij maakten van niets, iets en gewoon met de schep hè. Hier ligt Age Buwalda, één van de eerste bakkers van de Wieringermeer die de pioniers voorzag van een lekker broodje. Het is jammer als deze graven geruimd worden, want ze vertellen een verhaal."

Rust

Tot 11 mei kunnen inwoners van de gemeente Hollands Kroon meedenken over de toekomst van de begraafplaats in Middenmeer middels een enquête. Ina Hoogenbosch hoopt zelf op veel reacties: "Vul in, dan kunnen wij ook weer verder. We willen rondleidingen geven, er staan hier echt heel bijzondere bomen. Het gaat ons er ook om dat het voor mensen weer aantrekkelijker wordt om zich te laten begraven. Het is een mooi park, er is hier rust en je kunt nog eens terug komen om overledenen te herdenken."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]