Ga naar Content

Verkeersboetes volgend jaar nog eens tien procent omhoog: "Van mij mag het!"

Gingen de verkeersboetes dit jaar vanwege een inflatiecorrectie al met 8,6 procent omhoog, per volgend jaar komt daar nog eens tien procent verhoging bovenop. De overheid hoopt zo meer geld binnen te halen om zo het ontstane gat in de begroting deels te kunnen dichten. 

Verkeersboetes gaan volgend jaar nog eens tien procent omhoog - NH Nieuws

Verkeerskundig adviseur Sander Korver heeft zijn bedenkingen over het plan van de staat. "Als het puur is om geld binnen te harken, dan is dat uiteraard de verkeerde motivatie", aldus Korver. "Handhaving, en de daaruit volgende boetes, mag volgens mij nooit ingezet worden om snel geld te verdienen. Ik snap dat het zo wel zo kan voelen voor de weggebruiker." 

"Als je niet goed oplet, ga je de mist in"

buschauffeur over de flitspaal op de N201 richting Hilversum

Eén verkeerspunt dat de overheid wél gunstig gezind is en structureel geld oplevert, is de flitspaal op de N201 richting Hilversum. Waar op deze provinciale weg overal een maximum snelheid geldt van tachtig kilometer per uur, is er één deel waar je slechts zestig mag. Het verraderlijke zit 'm erin dat juist op dat gedeelte de weg van één- naar tweebaans gaat en je al snel in de verleiding komt éven die trage voorganger te passeren. "Het is een instinker", beaamt een dame uit de buurt die haar auto wast bij de lokale pomp. "Als je niet goed oplet, ga je de mist in", weet ook een chauffeur van kleine bus. "Het is me één keer overkomen."

Handhaving werkt

Toch leert een kleine rondvraag dat er ook wel begrip is voor een verhoging van verkeersboetes. "Van mij mag het!", aldus de buschauffeur. "Sterker nog, ik vind dat sommige boetes behoorlijk omhoog mogen. Bijvoorbeeld voor foutparkeerders op een invalideplek." Volgens verkeerskundig adviseur Korver zou de verkeersveiligheid centraal moeten staan. "Je wilt gedrag veranderen om een situatie verkeersveiliger te maken. En handhaving zet je daar in waar andere middelen niet helpen. Over het algemeen geldt dat waar men handhaaft, mensen zich beter gaan gedragen."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]