Ga naar Content

Buizerd belaagt hardloper op Texel

In de omgeving van park de Gortersmient op Texel is een paar buizerds alweer druk bezig met een nest. Een hardloper werd maandagmiddag in De Dennen van achteren geschampt door de vleugel van een beschermende buizerd. 

Buizerd van vorig jaar bij de Boodtlaan - Foto: Celina Polane

"De buizerd heeft een hardloper belaagd, maar hij is niet echt aangevallen", vertelt boswachter Mariette Smit. "Het was een buizerd die hem schampte. Hij kwam van achteren en vliegt dan zo over de hardloper heen. Dan schampt een vleugel zijn hoofd." 

Smit wil met haar blogpost over de buizerd laten weten dat er weer een paartje aan het broeden is. "Voor deze keer is het vrij vroeg, vorig jaar was het later in het seizoen." Of deze buizerds al aan het broeden zijn, of hun nest nog afmaken, weet Smit niet. "Maar er is wel sprake van nestbeschermingsdrang." 

Natuurlijk gedrag

De boswachter vindt het gedrag van de buizerd niet uit de toon vallen en ook niet gevaarlijk voor mensen. "Het is gewoon natuurlijk gedrag en misschien ook wel invoelbaar. Hij heeft de natuurlijk drang om zijn eieren en kroost te beschermen." Het schampen kan worden gezien als een soort waarschuwing. "Dit is mijn gebied en ik wil niet dat je te dichtbij komt." 

Vorig jaar was er ook een nest van buizerds aan de Boodtlaan op Texel. Het gaat in De Dennen waarschijnlijk om een ander paar. "Het kan zijn dat ook het paar op de Boodtlaan weer een nest maakt", zegt Smit. "Buizerds zijn honkvast en kijken of er weer gebroed kan worden het jaar erop."   

"Rustig doorlopen is het devies"

Mariette Smit - Boswachter Staatsbosbeheer

Op dit moment is er volgens de boswachter nog geen reden voor paniek. Ze raadt mensen aan gewoon rustig door het bos te lopen. "Wat onze ervaring is, is dat de buizerd door veel beweging kan worden getriggerd, zoals hardlopen. En we raden aan niet stil te blijven staan en omhoog te kijken naar het nest. Rustig langslopen is het devies." 

En als iemand toch door de buizerd wordt belaagd? "Eigenlijk is het advies ook dan weer rustig doorlopen", zegt Smit. Mensen kunnen het dan melden bij Staatsbosbeheer. "Het is fijn om te weten hoe het zich ontwikkelt. In het ergste geval, sluiten we een stuk pad af. Dat is nu echt nog niet aan de orde, dit is niet verontrustend voor het publiek." 

Als de jongen van de buizerds uitgevlogen zijn, verdwijnt het beschermende gedrag vanzelf. Wanneer dat is, kan de boswachter nog niet zeggen. "Als de broedpoging voorspoedig verloopt, kan dat al vroeg in de zomer zijn. Mocht het niet lukken, dan komt er een tweede broedpoging, dus het kan zomaar nog eventjes duren." 

Lees ook