Ga naar Content

Ondanks kritiek laten zij hun vlag omgekeerd: "Juist voor onze vrijheid"

Diverse oproepen vanuit het land om de omgekeerde Nederlandse vlaggen met 4 en 5 mei toch even in originele staat te laten wapperen, 'uit respect voor hen die voor onze vrijheid stierven', lijken effect te hebben. Een rondje door Noord-Holland leert dat er nauwelijks nog protestvlaggen te zien zijn. Toch is er nog een enkeling te vinden. Zowel Rob Knook uit Noordbeemster als Renate van Vliet uit Akersloot hebben er nog één hangen en laten de omgekeerde vlag ook de komende dagen ongemoeid. Al hangt Renate óók een normaal exemplaar op. 

Ondanks diverse oproepen laat een enkeling de vlag, ook op 4 en 5 mei, ondersteboven hangen - NH Nieuws

"Wij kiezen voor beide kanten"

Renate van Vliet, vlagt met 4 en 5 mei zowel ondersteboven als normaal

De verschillende verzoeken uit den lande om de vlag met 4 en 5 mei goed te hangen, zijn ook Renate van Vliet niet ontgaan. "We hebben het er gisteren naar aanleiding van een tv-programma wel over gehad: wat gaan we doen met de vlag?", aldus van Vliet. "Wij zijn een bedrijf dat dienstverlenend is voor agrariërs en wij steunen ze met alles. We zijn het eens met hun eisen. Dus in dat opzicht willen we de vlag laten hangen. Aan de andere kant hebben we heel veel respect voor alle mensen die voor onze vrijheid dierbaren verloren hebben, zowel in de Tweede Wereldoorlog als in deze tijd. Dus wij kiezen voor beide kanten." De onderneemster zal morgen dan ook, naast de omgekeerde vlag, óók een normaal wapperende Nederlandse vlag ophangen. 

"Als ik 'm weg zou halen, zou dat juist minder respectvol zijn naar de doden"

Rob Knook, vlagt ook met 4 en 5 mei ondersteboven

Zo niet bij Rob Knook uit Noordbeemster: bij hem thuis zal, óók tijdens dodenherdenking en bevrijdingsdag, enkel en alleen de ondersteboven-versie te zien zijn. "Hij hangt juist zo voor onze vrijheid", licht Knook toe. "Als ik 'm weg zou halen, zou dat juist minder respectvol zijn naar de doden toe. Ze zijn gestorven voor onze vrijheid. En onze vrijheid wordt nu aan alle kanten afgenomen. Als je je een klein beetje verdiept in wat er aan de hand is, zie je dat de wereld in brand staat. Ik zou het heel erg vinden als die mensen voor niks zijn gestorven." 

Knook zegt verder de veteranen te eren en morgen twee minuten stilte in acht te nemen om ze te herdenken. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play