Ga naar Content

Oude bommenwerper uit Tweede Wereldoorlog maakt tóch herdenkingsvlucht boven Texel

Het was even spannend: maar vanmiddag vloog er toch echt een Lancaster bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog boven Texel. Aanvankelijk moest het toestel, vanwege onderhoud, aan de grond blijven. De Engelse bommenwerper maakt veel vlieguren deze week: het vliegt aanstaande zaterdag ook mee tijdens de kroning van prins Charles. 

Lancaster bommenwerper boven Texel - GOLOCALmedia

Wel gehoopt, niet gedacht: dat zal de gedachte van de organisatie achter de zogenaamde 'flypast' zijn geweest, toen ze vanochtend op het allerlaatste moment te horen kregen dat de herdenkingsvlucht met Engelse bommenwerper tóch doorging. Omdat het toestel mogelijk kampte met technische problemen, zou een oversteek te gevaarlijk zijn. 

Kroning koning Charles 

Alhoewel, dat was het officiële excuus. Vele denken dat de aanwezigheid van de Engelse bommenwerper bij de kroning van koning Charles aanstaande zaterdag, de oorspronkelijke reden was waarom het lang aan de grond bleef. 

Doordat de Lancaster daar aanstaande zaterdag wordt ingezet, week de vliegroute hier af wat betreft voorafgaande jaren. Zo zou het alleen over Nieuwe Niedorp en Bergen vliegen, waardoor tien andere dorpen dit jaar overgeslagen werd. Zo ook Texel. 

Toch kwam vanochtend het verlossende woord dat het Lancaster toestel óók boven Texel zou vliegen. Het toestel is één van de twee laatste nog vliegende bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog ter wereld.