Ga naar Content

Heel Ursem loopt uit voor groots bevrijdingsfestival

Een grijs wolkendek, maar dat mag de pret niet drukken in Ursem. Daar is voor het eerst sinds vijf jaar vandaag weer een Bevrijdingsfestival. Dorpsbewoners, jong en oud, komen er massaal op af. "Het is het verbinden van ons dorp."

Ursem heeft na vijf jaar weer een Bevrijdingsfestival - NH Nieuws

Tientallen vrijwilligers staan om 15.00 uur klaar om de menigte te verwelkomen op het terrein van de twee basisscholen en kinderopvang. De afgelopen week is er hard gewerkt om het schoolplein om te toveren tot een festivalterrein. Een grote tent, podium, vlaggetjes en lange tafels sieren het plein. 

Voor jong en oud

Al snel lopen er honderden Ursemmers over het plein. "Ursem viert vijf mei met elkaar zoals je ziet", zegt organisator Anita Stam. "We proberen er te zijn voor jong en oud, en alles wat er tussenin zit."

En dat is zichtbaar op het plein. "Je kan hier timmeren, knutselen en snoep kopen, eigenlijk van alles", zegt een jongen vrolijk. Even verderop zitten de bewoners van het verzorgingstehuis. Sommigen hebben de oorlog meegemaakt. "Ik heb de hele nacht over de oorlog nagedacht. Ik heb alles wat ik meegemaakt heb in de oorlog aan me voorbij laten gaan. We waren te jong om het al goed te begrijpen."

Tekst gaat verder.

Foto: NH / Chantal Bos

Vrijwilligers zijn ondertussen druk bezig om te begeleiden bij alle activiteiten. "Je kunt een vlinder knutselen. Je kunt op een plankje met spijkers een hartje maken en vervolgens met wol versieren", zegt een vrijwilliger enthousiast. Als haar gevraagd wordt wat haar motiveert om hier te zijn, zegt ze: 'verbinden'.

Het dorp trekt niet alleen bewoners van Ursem aan, zelfs van buiten het dorp komen mensen speciaal naar Ursem toe om Bevrijdingsdag te vieren. "Ik kom uit Schermerhorn", zegt een vrouw. "Maar daar doen ze niks. Ik vind het belangrijk om 5 mei te vieren, daarom ben ik hier."

Foto: NH / Chantal Bos

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]