Ga naar Content

Oekraïense Adelina uit Huizen helpt andere vluchtelingen aan nieuwe baan: "Blij dat ik iets kan doen"

De Oekraïense Adelina Potrymay vreesde voor haar leven, toen een jaar geleden haar woonplaats Odessa werd geteisterd door bomaanvallen. Ze vluchtte naar Nederland, het land van haar echtgenoot, om een nieuw leven op te bouwen. Nu, ruim een jaar later, heeft ze haar eigen woning in het Gooi én betekenisvol werk: vluchtelingen helpen aan een baan. 

Foto: Adelina Potrymay

"Mijn hele familie woonde nog in Oekraïne en ik was hier. Ik voelde me hulpeloos. Hoe kon ik vanaf Nederland toch mijn steentje bijdragen?" Toen de 25-jarige Adelina Potrymay op 1 mei 2022 aankwam bij het huis van haar schoonouders in Huizen, kon ze aan niets anders denken dan het drama dat zich afspeelde in haar thuisland. 

Potrymay woonde jaren voor de oorlog al even in Nederland, waar ze haar partner ontmoette. Omdat het destijds al lastig was om hier een huis te kopen, besloten ze samen naar Oekraïne te gaan. Daar woonden ze in Kramatorsk, Kyiv en Odessa. Allemaal steden die het sinds de Russische invasie begin vorig jaar zwaar te verduren hebben.

Schoonouders

Toen de oorlog begon, zijn ze vrijwel meteen teruggegaan naar Nederland. Portymay kon daar tijdelijk intrekken bij haar schoonouders in Huizen. "Ze waren erg goed voor me, ook al had ik het erg moeilijk met de oorlog." Weken werden maanden, en uiteindelijk heeft ze bijna een jaar bij haar schoonouders gewoond. 

Sinds twee weken heeft ze nu haar eigen huis. Maar het gevoel van hulpeloosheid achtervolgde haar. "Toen ik net in Nederland kwam voelde ik me schuldig. Zoveel mensen waren nog in Oekraïne en zaten middenin de oorlog. Ik was hier, in een veilig land. Ik wilde vanaf hier ook iets goeds doen."

"Zoveel mensen zaten middenin de oorlog. En ik was hier, in een veilig land"

Adelina Potrymay

Al gauw kwam ze op het idee om langs opvangcentra te gaan, om te vragen of ze daar iets kon betekenen. "Ik merkte dat veel Oekraïners radeloos waren. Ze kwamen in een onbekend land terecht en moesten hier een nieuw leven opbouwen. De meesten spraken ook niet of nauwelijks Engels." Aangezien Potrymay deze taal goed onder de knie heeft, kon zij als tolk optreden en Engelse lessen geven.

Werkzoekcursussen 

Lange tijd deed ze dat als vrijwilliger, totdat ze een baan vond bij een organisatie die werkzoekenden helpt. "In eerste instantie gaven zij alleen Nederlandstalige cursussen. Maar toen er zoveel krapte in de arbeidsmarkt was, en er veel Oekraïense vluchtelingen opzoek waren naar een baan, zijn er ook Engelstalige cursussen gekomen. Speciaal voor vluchtelingen."

Potrymay organiseert deze gratis cursussen, en ze blijken enorm succesvol. "Veel mensen zijn nog steeds op zoek naar werk, daarom zijn de cursussen ook erg populair. En niet alleen daarom komen mensen graag naar ons toe: ook ontmoeten ze veel andere Oekraïners die in eenzelfde situatie zitten. Het voelt daardoor heel vertrouwd." Daarbij zorgt Portymay ook voor de nodige gezelligheid. "Om de sfeer er een beetje in te houden, regelen we altijd koekjes."

"Om de sfeer erin te houden, regelen we altijd koekjes"

Adelina Potrymay

Grote bereidheid 

Ook zijn veel Nederlanders bereid om te helpen: "De sprekers doen het vrijwillig, de locaties worden gratis aangeboden. Dat is heel fijn om te merken, we voelen ons erg gesteund."

De workshops van Potrymay gaan steeds over andere onderwerpen. "Dan hebben we het bijvoorbeeld over: hoe gebruik je LinkedIn? Hoe maak je een cv? En hoe is de werkcultuur in Nederland eigenlijk? We merken echt dat het werkt, want veel mensen die bij ons komen vinden echt een baan."

De werkzoekcursussen worden door heel Nederland gegeven. De eerstvolgende in het Gooi vindt plaats op 21 juni in Hilversum. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]