Ga naar Content

Levensreddende draaiorgel het Snotneusje even terug op de Dam in Amsterdam

Draaiorgel het Snotneusje was vandaag voor even terug op de Dam. Op 7 mei 1945 stond het draaiorgel op dezelfde plek. Amsterdam vierde de bevrijding, maar wat overgebleven nazi's begonnen plotseling te schieten. Er kwamen 32 mensen om het leven, maar dankzij het draaiorgel zijn er vele levens gered. Op de iconische foto van die dag is te zien hoe dat ging.

Foto:

De Dam stond die dag vol blije en feestvierende Amsterdammers, die de Canadese bevrijders stonden op te wachten. Rond 15.00 uur werd vanuit het gebouw van De Groote Club, op de hoek van de Kalverstraat, plots op hen geschoten door de Duitse Kriegsmarine.

De feestvierende Amsterdammers vlogen alle kanten op, op zoek naar een schuilplaats. Zo ook achter het draaiorgel met de bijnaam Het Snotneusje, die op de Dam stond te spelen. Drie kogels troffen het orgel. In het gerestaureerde orgel zit nog altijd één kogel. Ter gelegenheid van Bevrijdingsdag kwam het draaiorgel weer even naar de Dam. 

Naast 32 doden raakten zo'n 100 mensen gewond. Het Snotneusje heeft ervoor gezorgd dat er niet meer slachtoffers vielen.

Tekst gaat door onder de foto.

Kogel bij de witte pijl in draaiorgel het Snotneusje (AT5) - Foto:

Na de oorlog werd het orgel gerepareerd en kreeg hij een andere uitstraling. In 1992 kwam hij in het bezit van het Amsterdam Museum. Drie jaar geleden is het orgel hersteld naar de staat zoals het orgel er in 1945 uitzag. Het orgel is de komende tijd regelmatig te beluisteren in het Amsterdam Museum, tijdelijk gevestigd in de Hermitage.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]