Ga naar Content

Twee jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen hoofdverdachte van aansteken dodelijke Hilversumse woningbrand

Als het aan justitie ligt, verdwijnt de jonge Hilversummer A.K. voor twee jaar achter de tralies voor het aansteken van de dodelijke woningbrand aan de Hilversumse Lutherhof twee jaar geleden. Door de brand kwamen de twee bewoners om het leven. Naast de celstraf heeft de officier van justitie jeugd-tbs geëist. 

Foto: Inter Visual Studio/Jan Peter Otto

Twee jaar is de maximale gevangenisstraf voor minderjarigen. De Hilversumse verdachte wordt - ondanks dat hij nu 19 jaar is - berecht volgens het jeugdstrafrecht, omdat hij op het moment van de brand minderjarig was. 

Dodelijke woningbrand

De jonge Hilversummer wordt er van verdacht twee jaar geleden - op vrijdag 28 mei 2021 - in het holst van de nacht de tuin van het huis te zijn in geslopen om vervolgens een jerrycan benzine door de brievenbus leeg te gieten en aan te steken.

De brand had fatale gevolgen. Op de eerste etage van het huis lagen de bewoners, Marco Witkamp en Vanessa Vos, te slapen. Ze werden overvallen door de vlammen en zaten als ratten in de val. De brandweer kon het echtpaar nog uit het huis halen. Ze werden op straat gereanimeerd en met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar dat was tevergeefs: Vanessa overlijdt dezelfde dag, Marco een dag later.

Lees ook

De recherche kreeg K. in het vizier doordat hij herkend werd op beelden gemaakt door een beveiligingscamera van het huis aan de Lutherhof. De camera hing er omdat het overleden echtpaar al langere tijd gepest werd. Naast de camerabeelden werden er bij het huis dna-sporen van de jonge Hilversummer gevonden.

Hoofdverdachte ontkent

K. ontkent tot op de dag van vandaag bij de brand betrokken te zijn geweest. De rechtszaak vond vandaag achter gesloten deuren plaats, waardoor verder nog niets bekend is over zijn verklaringen in de rechtbank.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. Morgen gaat de rechtszaak verder. Dan komen de twee medeverdachten voor.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.