Ga naar Content

Plan om sloop te voorkomen: "Maak van de Peperstraat een Zaanse Montmartre"

De bewoners van de Peperstraat in Zaandam grijpen alles aan om de sloop tegen te gaan. Gisteravond tijdens een ideeënmarkt van de gemeente lanceerde Joan Kelderman een plan om van de Peperstraat een toeristische trekpleister te maken. "Je kunt er een Zaanse Montmartre van maken. Met kunstenaars, ateliers, centrum voor cultuur, poppodium, boekenmarkt, antiekwinkels, een draaimolen van de kinderen."

Joan maakt zich hard voor 'haar Peperstraat' - Foto: NH Nieuws / Michel Gijselhart
De Peperstraat is al tijden het gesprek in Zaandam. Woningen moeten plaatsmaken voor nieuwbouw. Joan Kelderman doet er alles aan om dit te voorkomen, want een definitieve beslissing is nog niet genomen. Deze wordt na de zomer verwacht. De sloop is in drie fasen aangekondigd.

Boosheid, verdriet en teleurstelling

De bewoners uit de eerste fase weten al dat ze weg moeten en er zijn dan ook al heel wat mensen vertrokken. "Mijn neef woont daar", vertelt Joan, "en die wil echt niet weg." De bewoners zijn boos, verdrietig en teleurgesteld. Joan woont zelf in een appartement in de tweede fase. Haar moeder Corrie woont in de Beatrixtoren.

In de Beatrixtoren wonen veel oudere mensen die stress ervaren. Van de jarenlange onzekerheid, hoe lang ze kunnen blijven en of ze kunnen blijven. Eerder ging NH met hen in gesprek. Tekst gaat verder onder de video. 

Corrie (81): "Ik wil ze raad geven, dat ze nadenken over wat ze mensen aandoen." - NH Nieuws

Om de bewoners te helpen heeft Joan iets bedacht. Als een ware marktkoopvrouw prijst ze haar originele plan om van de plek een toeristische trekpleister te maken aan. Joan: "We hebben nu alleen de Zaanse Schans. Je kunt er een Zaanse Montmartre van maken. Met kunstenaars, ateliers, centrum voor cultuur, poppodium, boekenmarkt, antiekwinkels, een draaimolen van de kinderen. Dan knap je de winkelruimtes en woningen op."

Ze heeft een soort maquette, foldertje en schetsen van de kunststraat. Een enkel raadslid toont interesse, maar ook groot aantal passeert haar kraampje met een blik op oneindig. "Ze durven het gesprek niet meer aan", zegt Joan, "en dat is jammer." 

Zaans erfgoed

Er gloort nog een klein beetje hoop voor de Beatrixtoren. Dit gebouw is als allerlaatste aan de beurt. Een partij die zich wel hard maakt voor het behoud van het Zaanse erfgoed is Rosa. Fractievoorzitter Hans Kuyper, die wel even bij Joan komt buurten, legt uit. "Het is officieel geen monument, maar hij is wel karakteristiek voor de tijd waarin het gebouwd is in de jaren zestig."

Hij vervolgt: "We noemen die bouwstijl 'brutalisering', betonstijl. Een hoge kolos, zeker voor Zaandam destijds, op een a-locatie aan de Zaan." En ook nog eens allemaal sociale huur. Wat betreft de sloop van de rest van de Peperstraat is Kuyper onverbiddelijk. "Dat willen we niet meer behouden, daar moet nieuwbouw komen met een groen wandelgebied."

Tekst gaat door onder 'lees ook' 

Lees ook

Ook raadslid van Groenlinks, Natascha Stroo, ziet wel iets in de ROSA-plannen voor het behoud van de Beatrixtoren. "We zijn voor de sloop van de Peperstraat maar neigen steeds naar het idee om de Beatrixtoren te redden." Ze luistert geïnteresseerd naar Joans kunstplan. "Dat van een poppodium op de plek van de bushaltes, spreekt me erg aan." 

Ook al lijkt het vechten tegen de bierkaai, Joan wil niet opgeven. "Het is zo'n fantastische plek in de stad en daar kun je zoiets van maken dat ook betaalbaar is voor iedereen. En niet alleen straks voor de rijken die die nieuwbouw kunnen betalen." Ook al is Joan zelf voorlopig nog niet aan de beurt, zij ziet wel steeds meer buren vertrekken. "En dat wordt weer tijdelijk verhuurd voor maximaal twee jaar. Een buurmeisje van mij, jonge moeder met een klein kindje, woonde bij haar moeder in. Maar die moeder verhuisde naar Portugal en zij dreigde op straat te komen. Ze mag nu tijdelijk blijven, maar waar moet ze straks naar toe?"

Zorgen

Achter al die plannen schuilt een hoop leed, weet Joan. Een andere bezoeker vertelt dat ook de bewoners achter de Peperstraat zich zorgen maken. "Zijn wij de volgenden?", vragen ze zich af. "Want die huizen zijn nog veel ouder en slechter." Een CDA-raadslid laat zich informeren en schrijft het een en ander op. "Anders weet ik straks niet meer wat ik heb gehoord of gezien."

Behalve het plan van Joan zijn er in het totaal namelijk twintig plannen van Zaanse burgers gepresenteerd in het stadhuis die in aanmerking willen komen voor een subsidie. De Raad gaat ze bespreken en neemt uiteindelijk een besluit. "Ik denk niet dat ze mijn plan omarmen", zegt Joan, "Maar ik heb in ieder geval weer geprobeerd de Peperstraat onder de aandacht te brengen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]