Ga naar Content

Met applaus in raadszaal wordt uitbreidingsplan theater de Schuur omarmd

Theater- en filmhuis de Schuur mag uitbreiden. De gemeente Haarlem wil 2,5 miljoen euro investeren, om met meer bioscoopzalen het financiële gat van bijna 6 ton te dichten. Gloedvolle betogen van onder andere actrice Malou Gorter (bekend als moeder Merel in de tv-serie Oogappels, red.) namen elke twijfel bij de Haarlemse gemeenteraad weg. 

De Schuur - Foto: NH Nieuws / Rob Wtenweerde

Eigenlijk mag er op de publieke tribune van de raadszaal niet geapplaudisseerd worden. "Hier moet iedereen zich veilig voelen om te zeggen wat ze vinden, zonder aanmoediging of afkeuring", liet de voorzitter van de commissievergadering van de gemeenteraad gisteravond weten. Maar dat is natuurlijk lastig voor theaterliefhebbers die massaal aanwezig zijn bij de bespreking van de uitbreidingsplannen van de Schuur. Zeker als actrice Malou Gorter het woord neemt. 

Betoverd

"Niets doen betekent het verlies van de Schuur", besluit ze haar persoonlijke betoog over hoe zij juist op deze plek haar liefde voor het theater ontwikkelde. "Ik heb hier gewerkt als puber in de garderobe met als bonus gratis voorstellingen bijwonen. Ik begon hier mijn carrière en speelde recent nog in de Dappere Soldaat. Ik ben betoverd door de kracht van dit theater, de troost, de schoonheid en de inspiratie."

Over de voorstelling Dappere Soldaat merkt ze nog op dat juist de eigen producties van de Schuur bijzonder zijn, om bijvoorbeeld het theater voor een diverser publiek toegankelijk te maken. "In het stuk speelden voor mensen met een gehoorbeperking tolken mee ín het stuk als acteur. Dat was een bijzondere ervaring."

"Met meer filmtitels op hetzelfde tijdstip kan je flexibeler programmeren"

Marelie van Rongen, directeur Schuur

Directeur Marelie van Rongen van de Schuur stipt nog een ander maatschappelijk belang van het theaterhuis aan. "Met donaties van bezoekers en samenwerking met de Voedselbank, Stichting Rebup (cultuurhuis voor pubers, red.) en Buurtgezinnen laten we sinds januari al 369 mensen en kinderen uit minimagezinnen naar het theater komen. Vaak voor het eerst."

Financiering 

De Haarlemse politici blijken al overtuigd van het nut van uitbreiding met twee extra bioscoopzalen. Hoewel het tegenstrijdig lijkt om met een tekort aan bezoekers straks 130 stoelen extra te bieden, blijkt uit verschillende onafhankelijke onderzoeken dat het juist meer publiek trekt. "Met meer filmtitels op hetzelfde tijdstip kan je flexibeler programmeren", legt Van Rongen uit. 

Er is een kans dat het niet lukt om meer inkomsten te genereren door de uitbreiding. Dat risico neemt de politiek voor lief. Wel vinden een paar partijen dat het niet ten koste mag gaan van geld dat is gereserveerd om kleinere culturele instellingen in de stad bij te staan. Daarop gaat wethouder Diana van Loenen nog even broeden en dan komt ze binnenkort met een financieel voorstel. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]