Ga naar Content

Haarlemse handhavers toch ook met wapenstok op pad voor veiliger gevoel

Haarlem gaat toch de handhavers voorzien van een wapenstok. Twee jaar geleden wilde de gemeente er nog niet aan. Na een pilot in tien gemeenten en door toenemend geweld tegen hulpverleners, vindt de meerderheid van de gemeenteraad het nu wel belangrijk. In ieder geval voor het gevoel van veiligheid voor de handhavers zelf. 

Foto: Adobe Stock

Het is een lastig parket waar de handhavers in Haarlem in zaten, stelt burgemeester Jos Wienen vast. Ze werken namelijk ook in buurgemeente Zandvoort. En daar mochten ze de wapenstok de afgelopen jaren wel dragen, omdat de badplaats één van de tien proefgemeenten was. 

Uitlokking van geweld

"Op grond van wat ik van onze eigen mensen telkens hoor, is dat er wel een verschil in beleving van  veiligheid tijdens hun werk is", zei Wienen gisteravond tegen de Haarlemse politiek. Twee jaar geleden was er onder de raadsleden nog grote vrees voor het risico van uitlokking van geweld. Jouw Haarlem, Partij voor de Dieren en de Actiepartij zijn daarom nog steeds geen voorstander van de invoering ervan.

"Als je een knuppel bij je hebt, kan je sneller in de verleiding komen om het als wapen te gebruiken", stelt Moussa Aynan van Jouw Haarlem. En de Actiepartij vindt in de evaluatie van de landelijke pilot ook geen bewijs dat een wapenstok de-escalerend werkt. Raadslid Remco Trompetter is bang dat het teveel gebruikt zal worden om bijvoorbeeld daklozen te bewegen ergens weg te gaan. Hij is voorstander om, net als in Amsterdam, strikte regels in te stellen voor wanneer een wapenstok gedragen mag worden door een handhaver. 

"Een handhaver moest bij de oude regels meerdere keren in het gezicht worden geslagen, voordat de wapenstok gebruikt mocht worden"

Ruud Kuin, SP Haarlem

Maar de meerderheid van de Haarlemse gemeenteraad is nu toch voorstander van een wapenstok voor de Boa's. Of de taken van de handhavers moeten worden ingeperkt, vinden de VVD en D66. 

Tekort bij politie 

"Een op de drie verdachten gebruikt, volgens cijfers van het Openbaar Ministerie, fysiek geweld", benadrukt Meryem Çimen van D66. "Dat moeten we als werkgever niet meer pikken." Dat het politiekorps in Nederland pas na 2027 weer op volle sterkte komt, door maatregelen als verkorte opleidingen, draagt bij dat partijen die voorheen tegenstander van de wapenstok waren, nu hun mening hebben veranderd. 

Raadslid Ruud Kuin van SP Haarlem, die ook als FNV'ers de belangen van de Boa's behartigt in gesprekken met de gemeenten, weet dat het tekort aan politie echt niet zomaar is opgelost. "De komende jaren zullen 16.000 agenten uitstromen en de politie academie zal alle zeilen moeten bijzetten om die uitstroom op te vangen."

Kuin is juist blij dat de wapenstok voor handhavers meer gemeengoed wordt en dat ook de wettelijke regels voor het gebruik ervan versoepelt zijn. "Een handhaver moest bij de oude regels eerst in het gezicht geslagen worden en het moest vaker voorkomen, voordat de wapenstok gebruikt mocht worden."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]