Ga naar Content

Wilhelminapark Wormerveer 125 jaar: een oase tussen Zaan- en Wandelweg

Een rijke industrieel uit Wormerveer wilde absoluut geen woningen tegenover zijn huis en kocht de grond voor een tuin. Een 'overtuin', heette dat in de 19e eeuw. Die overtuin werd in 1898 een echt park: het Wilhelminapark. Genoemd naar de kersverse jonge koningin die het zelf kwam openen. Dat 125-jarig bestaan wordt vandaag feestelijk gevierd met een Zaanse markt en een muziekoptreden.

Parkwachter Peter Rijnja met de duizenden oranje tulpen voor de 125-jarige viering. - NH Nieuws

Peter Rijnja woont in het park en is al 35 jaar beheerder. Hij is in dienst van de Vereniging Wilhelminapark Wormerveer. Toen hij destijds met zijn vrouw ging kijken was hij meteen verkocht. "Ik zei tegen mijn vrouw: dit is wat voor mij." In eerste instantie reden ze aan het park voorbij. Dat is ook niet zo gek,want de toegangspoorten liggen goed verscholen aan drukke verkeerswegen als de Wandel- en de Zaanweg.

Peter toont het een exemplaar van het ontwerp. Een park in de Engelse landschapsstijl met een muziekkapel zoals zovele parken uit die tijd. Het ontwerp was van H.B. Stephan, destijds een bekende tuinarchitect. "Ik heb geprobeerd uit te zoeken wie dat nou precies was", vertelt Peter, "maar ik heb helemaal geen informatie over hem kunnen vinden." 

Trouwberk

Al die 35 jaar doet Peter het werk in zijn eentje. "Het is anderhalve hectare en er staan hier 120 soorten bomen en heesters." En ja hoor: hij kent ze allemaal. Zijn favoriet is de naar schatting 130 oude zwarte berk. "Die stond al in de overtuin voordat het een park werd."

Helaas is de berk voor een deel gesneuveld door een zware storm. Een grote zijtak is nu in de bodem gezakt en leeft vrolijk door. "Eerst zweefde die dikke tak nog ruim een meter boven de grond en was het een geliefd plekje om al leunend trouwfoto's te nemen."

Peter Rijnja in zijn Wilhelminapark in Wormerveer. - Foto:

Het park is een wandelpark waarin muziek ook een belangrijke rol vervult. De kapel is het podium voor talloze concerten. "En wat zo leuk eraan is", vertelt Peter, "is dat de kapel omringd is door paardenkastanjes. En die staan er niet zomaar. Die zorgen voor de juiste akoestiek, door het bladerdek vervliegt de muziek niet."

Over pakweg een jaar gaat Peter met pensioen. Hij zal zijn mooie parkwoning moeten verlaten en zijn grote tuin - want dat is het park - in andere handen geven. "Ik weet niet hoe dat zal zijn. Ik heb er wel vertrouwen is dat het goedkomt." 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]