Ga naar Content

Broers niet eens met opgelegde dwangsom wegens illegaal wonen in Hem

Illegaal wonen in een bedrijfsunit: de gemeente Drechterland treedt er hard tegen op. Zo ook bij de gebroeders Koopmans. Ze hebben een dwangsom opgelegd gekregen en moeten de woonvoorzieningen weghalen uit hun bedrijfsunit in Hem. Alleen zijn ze het er niet mee eens en stappen ze vandaag naar de rechter. "Het lijkt wel of er voor ons andere regels gelden."

Bedrijventerrein Zuiderkogge in Hem - Foto:

Begin december 2021 worden er bij een controle op bedrijventerrein Zuiderkogge in Hem meerdere 'illegale woonsituaties' aangetroffen. In zeker zes bedrijfsunits wordt er illegaal bewoond, constateert de gemeente Drechterland. De eigenaren hangt een dwangsom boven het hoofd.

Eén van die units is van Jos Koopmans, die vandaag voor de rechter in Haarlem moest verschijnen. Hij is zelf niet aanwezig, maar zijn broer wel. Hun bedrijfsunit aan de Groeneweg is volgens de gemeente opgesplitst in drie woonruimtes. "De bedden zagen er beslapen uit. Ook vonden we gebruiksvoorwerpen op tafel en had de keuken een afzuigkap en oven", aldus de gemeente.

Oneerlijk behandeld

Ze moeten een groot deel van de woonvoorzieningen weghalen, al ziet zijn broer, P. Koopmans, dat anders. Hij gebruikt zijn bedrijfsunit als hobbyruimte. "Ik gebruik het als werkplaats om wat aan mijn auto's te klussen." Zichtbaar geëmotioneerd: "Mijn broer slaapt er zo nu en dan om zijn camper te bewaken. Hij is labiel en een rommelkont. Dat wil mijn moeder niet in huis hebben." 

Volgens hem zijn er soortgelijke situaties, die géén dwangsom opgelegd hebben gekregen. Hij wil niet zeggen om wie het gaat. De emoties lopen dan ook hoog op. "Dat is toch vreemd en krom, is het niet? Het lijkt wel of er voor ons andere regels gelden. Op het hele terrein slapen zo’n 120 mensen. Dat weet ik, omdat ik ze regelmatig spreek. We worden niet gelijk behandeld", zegt hij. De gemeente ziet het anders: "Er is bij iedereen gehandhaafd en een dwangsom opgelegd."

Brandveiligheid

De gemeente Drechterland hamert nog maar eens op de brandveiligheid. Want in de nacht van 28 op 29 januari breekt er brand uit in één van de bedrijfsunits aan de Dorpsweg in Schellinkhout. De units aan het voorste deel van het bedrijventerrein zijn kansloos tegen de vlammenzee. Tijdens het nablussen wordt het lichaam van de 38-jarige Edilene uit Lelystad gevonden

De gemeente houdt voet bij stuk, ondanks begrip voor zijn persoonlijke situatie. "Als er brand uitbreekt, dan weten de hulpdiensten niet dat de bedrijfsunits worden bewoond. Het is niet wenselijk en gevaarlijk."

De rechtbank in Haarlem doet uiterlijk op 4 juli uitspraak.

Bedrijventerreinen walhalla voor drugscriminelen en illegale bewoning

De gemeenten in West-Friesland - in samenwerking met de politie en Omgevingsdienst - houden vaker (integrale) controles op bedrijventerreinen om ondermijnende criminaliteit en illegale bewoning de kop in te drukken.

Ook wordt er onderzocht of ondernemers zich aan de geldende wetten, regels en bestemmingsplannen houden. 

Lees ook