Ga naar Content

Van smart- naar dumbphone: Jeras uit Den Helder was helemaal klaar met het scrollen

Urenlang swipen, scrollen, DM'en of WhatsAppen: de gemiddelde schermtijd van een volwassen persoon ligt in Nederland op 5,5 uur per dag, blijkt uit onderzoek van TEAM LEWIS en GMI. Jeras de Jonge uit Den Helder was daar klaar mee, en besloot te vechten tegen zijn schermtijd. 

Jeras de Jonge - Foto: Eigen foto

Geen smartphone, maar een dumbphone. Dat lijkt niet alleen Jeras aan te trekken. Exacte cijfers zijn er in Nederland niet, maar wereldwijd werden er in 2021 een miljard dumbphones verkocht. Veel meer dan in 2019, toen er volgens Counterpoint maar 400 miljoen van over de toonbank gingen. 

Het klinkt onhandig, zo'n dumbphone: meer dan bellen kan je er eigenlijk niet mee. Juist dat is de bedoeling. Apps op smartphones zijn zo ingericht dat iemand er urenlang aan gekluisterd blijft. Het algoritme zorgt ervoor dat je verdwaalt in de voor jou speciaal uitgezochte filmpjes en foto's. Voor je het weet ben je urenlang gevangen in de krochten van de sociale media. 

Door al dat scrollen, klikken en swipen raakt iemand steeds verder van de 'echte' wereld verwijderd en het sociale contact wordt veelal online contact. Voor Jeras was dat niet anders, urenlang zat hij per dag op zijn telefoon en was daar naar eigen zeggen helemaal klaar mee. 

Koektrommel

"Ik heb meerdere dingen geprobeerd. Een soort koektrommel met een slot bijvoorbeeld, waar je je telefoon voor een bepaalde tijd 'in op kan sluiten'. Dan kan je er echt niet meer bij. Fijn, maar als er iets belangrijks is, ben je echt niet meer bereikbaar", aldus de Jonge.

Tekst gaat verder onder de foto

De 'koektrommel' - Foto: Jeras de Jonge

Die 'koektrommel' werkte dus minder goed, en laat hij vaker links liggen. Hij ging op zoek naar andere oplossingen. Voor zijn werk koos hij voor een Nokia waarmee alleen bellen en sms'en mogelijk is. Als iemand hem toch digitaal nodig heeft, kan dat via de mail. Als privételefoon gebruikt hij nu een middenmoot: een ouderwets klaptoestel, maar wel een die internet heeft en waarmee hij kan WhatsAppen.

De Jonge legt uit dat hij door dit toestel wél bereikbaar is voor vrienden, maar niet in het eeuwige scrollen op apps als Instagram vervalt. Daar is het kleine touchscreen dat erop zit simpelweg niet geschikt voor. Ook urenlang WhatsAppen zit er niet meer in: met zo'n ouderwets toetsenbord duurt uitgebreid chatten veel te lang. 

Meer rust

De smartphonedetox heeft hem veel opgeleverd: "Ik ben een stuk rustiger nu, en ook ben ik minder afgeleid. De tijd die ik eerder online spendeerde, spendeer ik nu aan lezen of naar buiten gaan", laat hij weten.

Toch beseft hij ook dat het mobielgebruik erg geïntegreerd is in de samenleving en dat mensen het vaak nodig hebben voor hun werk. De Jonge: "Het is lastig, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat ik door een opdrachtgever ben afgewezen omdat ik alleen bereikbaar ben door middel van bellen of e-mail."