Ga naar Content

Provincie vraagt 1,2 miljard euro aan het Rijk voor herstellen van natuurgebieden

Er is 1,2 miljard euro aangevraagd bij het Rijk om de natuurgebieden in onze provincie te herstellen en realiseren. Met die smak geld moet de natuur, waterkwaliteit, het klimaat en de landbouw verbeterd en verduurzaamd worden. Dat wordt duidelijk uit de eerste versie van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) dat het bestuur gepubliceerd heeft.

Natuurgebied - Foto: AdobeStock

De provincie is van plan een breed scala aan maatregelen te treffen. Zo worden veehouderijen geïnnoveerd, om op deze manier hun stikstofuitstoot te verminderen. Daarnaast wordt landbouwgrond beschermd en zal het grondwaterpeil in de veenweide worden verhoogd.  

Gedeputeerde Esther Rommel van Natuur en Stikstof zegt hierover: "Het is mede aan ons om onze prachtige provincie te behouden voor toekomstige generaties. Want op dit moment is ons landelijk gebied niet in balans. Op veel plaatsen zijn de natuur-, bodem- en waterkwaliteit in slechte staat. We vinden het noodzakelijk om flinke maatregelen te nemen die voor verbetering gaan zorgen, maar deze veranderingen zijn niet altijd makkelijk."

Maximale ondersteuning

In het persbericht laat de provincie weten dat er voor de landbouw voldoende ruimte overblijft. Wel maakt het daarbij de kanttekening dat het terugdringen van uitstoot hierbij, voornamelijk in stikstofgevoelige gebieden, hoge prioriteit heeft. Maar doet het de belofte dat 'ondernemers in deze gebieden maximaal ondersteund zullen worden'. 

Dilemma 

Ook zijn er dilemma's in het aangekondigde plan. Om CO2-uitstoot te verminderen wordt er voor gekozen veenweidegebieden natter te maken. Droogliggend veen stoot namelijk CO2 uit. Door het veen nat te maken, neemt de uitstoot af. Kanttekening is dat de waterkwaliteit sterk kan afnemen. Het kan jaren duren tot die weer hersteld is. 

De Provinciale Staten debatteren op 1 juni en 12 juni over het plan. Tot 26 mei kunnen ook inwoners van de provincie hun advies geven.