Ga naar Content

Na fiasco met peperduur zonnefietspad doet provincie nieuwe poging langs N232

Helemaal zeker dat de techniek werkt, is de provincie nog niet. Toch worden er volgende maand op een fietspad langs de N232 bij Vijfhuizen zo'n zeshonderd zonnepanelen gelegd, om daarmee duurzame energie op te wekken. De 'zonneweg' die in 2019 werd aangelegd, kostte een miljoen euro, maar begaf het al na zes dagen. 

Zonnefietspad in Maartensdijk (Utrecht) - Foto: NH Nieuws

Het gaat om het fietspad langs de Schipholweg (N232), dat over een afstand van vijfhonderd meter wordt bekleed met de collectoren. De provincie benadrukt dat het mes aan twee kanten snijdt: er wordt duurzame energie opgewekt en efficiënt met ruimte omgesprongen.

"Wanneer de techniek goed werkt, kunnen we dit op meer fietspaden toepassen", vertelt Penny van Beek, communicatie-adviseur Provincie Noord-Holland. 

Het artikel gaat verder onder het kaartje.

Provincie Noord-Holland deed drie jaar geleden een soortgelijke proef op de N232. Deze mislukte en kostte de provincie een miljoen euro. De zonneweg opende 7 maart 2019, maar werd zes dagen later alweer afgesloten.

Wat bleek? De zonnepanelen en toplaag lieten los, en er kwam water onder. Er ontstond onherstelbare schade toen de voertuigen over de losgekomen zonnepanelen heenreden.

Lees ook

Omdat experts geen oplossing voor dit probleem wisten te vinden, besloot de provincie op zonnefietspaden te focussen. "Uit de proef bleek onder andere dat de panelen nog niet geschikt waren voor zwaar verkeer", vertelt Penny van Beek, communicatie-adviseur Provincie Noord-Holland. "Daarom zetten we ons nu eerst in op fietspaden zoals met het project Zonnefietspad N232."

Het eerste zonnefietspad werd in november 2014 in Krommenie aangelegd, wat wereldnieuws werd. Een maand later waren de panelen lek en op sommige plaatsen zelfs gebroken.

Vijfde generatie

"Wat hier ligt is de vijfde generatie", vertelde bedenker Arian de Bondt vorig jaar voor de camera van NH Nieuws in de Utrechtse plaats Maartensdijk. "Die in Krommenie mocht stuk gaan, en ging ook stuk, maar deze moet nog over twintig jaar nog liggen." 

De Bondt vertelde welke lessen er waren getrokken uit het eerdere experiment. "We kwamen er onder meer achter dat we inderdaad een andere epoxy (lijm red.) moesten gebruiken."

Het artikel gaat verder onder video.

Zonnepaneelfietspad werkt nu wel - NH Nieuws

De provincie Noord-Holland werkt samen de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. De provincies willen van elkaar leren: hoe houdt het materiaal zich, wat vraagt het qua onderhoud, wat is de energieopbrengst en wat zijn de ervaringen van fietsers? 

Daarom worden de zonnefietspaden in het project via metingen vijf jaar lang gevolgd. Eerst moeten de fietspaden nog aangelegd worden. De werkzaamheden aan de N232 in Vijfhuizen starten maandag 12 juni.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]