Ga naar Content

Dinertje om middernacht? De 24-uursvergunning geeft horeca vrijheid

Het ziet er nog niet naar uit dat Haarlem Berlijn achterna gaat. In de Duitse hoofdstad mogen clubs al jaren 24 uur open zijn, met technobunkers waar je kan dansen van vrijdag tot en met maandag. Zo bont zal Haarlem het (nog) niet maken. Wel start 1 juni de pilot waarbij zeventien horecagelegenheden 24 uur open mogen blijven.

Joost van Rijmenam van café Stiel's in Haarlem - Foto: NH Nieuws

"Echt te gek dat we deze vergunning hebben gekregen", reageert Thomas Adamidis, oprichter van het Skatepark. "Het was spannend of we de vergunning zouden krijgen, omdat we nog niet de juiste horecavergunning hadden. Gelukkig kregen we net op tijd de juiste horecavergunning, waardoor we de 24-uursvergunning konden aanvragen. Nu hebben we ze allebei. Heel fijn."

Nooit meer dicht

"We gaan nu nooit meer dicht", lacht Thomas vervolgens. "Nee, het is vooral fijn om de vrijheid te hebben dat als er een keer een technofeestje wordt georganiseerd, je door kan tot 6.00 uur. We bekijken dat per evenement."

Tekst gaat door onder de foto.

Feestje bij Skatepark Haarlem - Foto: Skatepark Haarlem

Ook de dansvloer van Café Stiels zal niet 24 uur open zijn. "Ik had al een nachtvergunning", reageert eigenaar Joost van Rijmenam. "Ik mag vrijdag en zaterdag tot 5.00 uur open blijven. Dat blijft zo. Ik ga wel op de woensdag langer open. Veel mensen komen komende maanden van het strand en willen bij mij nog even door feesten. Dat kan nu."

"We hebben er over zitten geinen om bijvoorbeeld een keer 24 uur open te zijn"

Jolanda Beyer, patronaat

Misschien is Patronaat met de 24-uursvergunning nu de plek waar je een etmaal kan dansen. Ravers kunnen bij sommige feestjes al tot in de late (of juist vroege) uurtjes dansen, maar gaan ze het daar nog veel later maken? "We gaan zeker niet 24/7 open", reageert directeur Jolanda Beyer. "Dan vallen we met zijn allen om, denk ik."

Toch hebben ze er bij de poptempel wel onderling over gefantaseerd. "We hebben er over zitten geinen om bijvoorbeeld een keer 24 uur open te zijn", aldus Jolanda. "Maar de plannen zijn niet concreet. Eerst komt de zomer en zijn er veel buitenfestivals. Vanaf september gaan we er eens naar kijken, wel in overeenstemming met de buren. We willen geen overlast veroorzaken."

24 uur dineren?

Haarlem zal Berlijn dus voorlopig niet achterna gaan als mekka voor ravers. De Spaarnestad is meer bekend vanwege de vele gezellige kroegen en dito restaurants. Misschien niet heel gek dat er een opvallende naam bij zit in de lijst met horeca die een 24-uursvergunning hebben gekregen.

Daar prijkt namelijk de naam Toujours. Dit restaurant aan de Oude Groenmarkt lijkt op het eerste oog niet een plek waar gedanst kan worden, laat staan tot in de late uurtjes. 

"We hebben meegedaan omdat wij van mening zijn dat je als onderneming altijd open moet staan voor nieuwe mogelijkheden", zegt eigenaresse Xiadong Yeh. 

"Corona heeft geleerd naar mogelijkheden te kijken"

Xiadong Yeh, restaurant Toujours

's Nachts dineren zou vanuit het klassieke denkpatroon niet passen bij uit eten gaan. "Maar", vervolgt de 44-jarige eigenaar: "Tijden veranderen en corona heeft ons ook doen beseffen om anders naar mogelijkheden te kijken."

Wat die mogelijkheden zouden kunnen zijn, blijft nog even gissen. "We gaan daar nu naar kijken. Maar een Late Night Diner zou kunnen", legt Xiadong uit.

Raadsel

Het is voor Xiadong een raadsel waarom zij het enige Haarlemse restaurant is die de vergunning heeft aangevraagd. "Ik vond de 24-uursvergunning afwijkend en daar zouden ondernemers er juist voor moeten openstaan. Ik ben oprecht stomverbaasd waarom wij de enige zijn. Maar we zijn heel benieuwd hoe we hier invulling aan gaan geven. Het is voor ons ook spannend."

De proef met de 24-uursvergunning gaat 1 juni in en zal anderhalf jaar duren. Volgens de gemeente hebben alle horecazaken die een aanvraag hebben ingediend, de vergunning ook gekregen. Het betreft onderstaande zaken. 

  • De Flapcan
  • Café Stiel's
  • Bugsy's
  • Café du Theatre
  • Café de Koning
  • Kokonoches
  • Bar Wigbolt
  • Baja Beach Bar
  • The Wolfhound
  • Van Beinum
  • Restaurant Toujours
  • Polo Bar
  • Coster 52°
  • Bobbi Bar-Dancing
  • Het Patronaat
  • Skatepark Haarlem
  • Tenminste Houtbaar

Voor horecabedrijven die ook graag langer open willen zijn, is er tussen 23 september en 14 oktober weer een nieuwe aanvraagronde.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]