Ga naar Content

Vandalen houden huis bij sportclub 't Gooi: snee in kunstgras en brandgaten in cornervlaggen

Een groep vandalen heeft flink huisgehouden bij sportclub SC 't Gooi. Zo is er een flinke scheur in het kunstgras gesneden, zitten de cornervlaggen onder de brandgaten en is er op de geparkeerde auto's gesprongen. De club heeft beelden van de daders online gezet met de vraag of mensen ze herkennen. Ook omliggende clubs zeggen last te hebben van vandalisme en overlast en werken aan gezamenlijke veiligheidsmaatregelen. 

Scheur in kunstgrasveld SC 't Gooi - Foto:

"Een aantal jongens is ons terrein opgekomen en heeft daar hun eigen plan getrokken", vertelt voorzitter Jolanda Osendarp. In de nacht van zondag op maandag vlak voor middernacht ging deze groep flink tekeer op het terrein van de vereniging. 

"Zij zijn op het dak geklommen, hebben lichtbakken losgetrokken, ze hebben het materiaalhok leeg getrokken en over het terrein gesmeten, in de cornervlaggen zitten brandgaten en er is gesprongen op de geparkeerde auto's", somt Osendarp op. "Er zit zelfs een snee van een aantal meter in het kunstgras, waardoor er niet op te voetballen is."

Of er wat gestolen is, is nog niet duidelijk. Omdat al het materiaal over het terrein lag is dat nog moeilijk te zeggen. De veroorzaakte schade wordt op dit moment geraamd. De beveiligingsmaatregelen worden aangescherpt. 

Oproep

Toen het alarm ging en de beveiligers het terrein opkwamen namen de daders de benen. Wel hebben de camera's van de club beelden van de daders gemaakt en heeft de vereniging die op hun sociale media geplaatst met de oproep om tips te geven. "We hebben alleen de beelden gebruikt waar ze niet heel duidelijk op te zien zijn", vertelt de voorzitter. 

Tekst gaat verder.

Camerabeelden Sc 't Gooi - Foto: SC 't Gooi

Toch heeft de oproep al flink wat tips opgeleverd volgens Osendarp. "Aan de houding en de kleding van de jongens denken mensen toch te kunnen zien om wie het gaat en zijn er wat namen gemeld." De beelden worden ook overgedragen aan de politie. 

Omliggende clubs

De clubs langs de Beresteinseweg zeggen geschrokken te zijn van de actie bij SC 't Gooi.

In dezelfde nacht was het namelijk niet alleen raak bij SC 't Gooi. Ook bij Kynologenclub Gooi- en Eemland, waar onder anderen puppycursussen worden getraind, waren vandalen actief. "Er zijn bij ons wat bloembakken kapot gegooid. Dat is ontzettend zonde", vertelt voorzitter Hanny van Vliet. Dit is voor de hondenclub niet de eerste keer dat ze slachtoffer zijn van vandalisme. "In april zijn onze tuinstoelen en hondentunnel kapot getrapt. Ze klimmen met een ladder gewoon over het hek."

Bij voetbalclub s.v. Olympia bleef het de specifieke nacht gelukkig rustig, maar houden ze wel degelijk de situatie goed in de gaten. "Het is gelukkig niet zo erg als bij 't Gooi, want dat is echt schandalig", laat voorzitter Joep Lochtenberg weten. "Wij hebben regelmatig jongeren die klooien bij onze accommodaties, dan springen ze bijvoorbeeld over de hekken en roken ze jointjes."

Bij voetbalclub Altius bleef het ook rustig in de nacht van zondag op maandag. De club zegt geen last te hebben van vandalisme, maar volgens de voorzitter Eelke de Boer is de weg langs de sportvelden een prettige plek voor hangjongeren. "Het is afgelegen en er zijn geen woningen in de buurt."

De clubs langs de Beresteinseweg laten weten gezamenlijke maatregelen te nemen om dit soort acties in de toekomst te voorkomen. Over wat voor maatregelen het gaat houden de clubs liever voor zichzelf. "Het gaat om zichtbare en onzichtbare maatregelen", vertelt Lochtenberg.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.