Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Zien: zo wordt op de Zaanse Schans Derde Pinksterdag gevierd

30 mei 2023, 12.05 uur · Aangepast 30 mei 2023, 14.07 uur
Door: Michel Gijselhart & Gerie Smit · Foto: Ina Vos

Voor velen ligt het Pinksterweekend weer achter ons, maar niet in Zaandam. Daar wordt ook vandaag op de Zaanse Schans Pinkster Drie gevierd. 

De Zaanstreek heeft met Pinkster Drie een unieke feestdag en die moet je koesteren, vindt Bas Husslage. Daarom organiseert hij met stichting PinksterZaan op Tweede Pinksterdag en vandaag een feestprogramma vol verhalen, theater en muziek. En alles in het teken van de viering van het Zaans Ontzet. 

Foto: Ina Vos

Het Zaans Ontzet is de overwinning op de Spanjaarden op Tweede Pinksterdag in 1574 met hulp van de inwoners van Purmerend. De dag na de overwinning was het feest in de Zaan. Die dag heette vanaf toen PinksterDrie. 

Foto: Ina Vos

Het Zaans Ontzet is eeuwenlang in de Zaanstreek en ook in Purmerend gevierd. "Zaankanters gingen op Pinkster Drie in alle vroegte naar de veemarkt in Purmerend en kochten daar een bokkie of een geitje, uit eerbetoon voor de Purmerenders die hadden meegeholpen om de Spanjaarden te verslaan", vertelt Husslage. 

Foto: Ina Vos

De Zaanse Schans, een van de plekken waar destijds de strijd werd uitgevochten, is juist dé plek voor vertier. Zo worden er korte toneelstukken gespeeld, historische verhalen verteld, kanonskogels afgeschoten en oude ambachten tentoongesteld.

Foto: Ina Vos

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]