Ga naar Content

Geen asielopvang in Schoorlse galerie Klein Zwitserland, dus gaat de sloopkogel erin

Er komt geen opvang voor Oekraïners in het voormalige hotel-restaurant Klein Zwitserland, waar nu een pop-up galerie zit. De onderhandelingen tussen de gemeente Bergen en de eigenaar zijn op niets uitgelopen, dus gaat het karakteristieke gebouw na het vertrek van de kunstenaars tegen de vlakte. "De sloopvergunning verloopt straks, dus moeten we nu doorpakken."

Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Het opvallende gebouw aan de Duinweg in Schoorl wordt momenteel bewoond door kunstenaars, die het pand 'beschermen' tegen krakers. Na 3,5 jaar is dat huurcontract beëindigd en moeten ze er eind deze maand uit.

"We mochten maar een half jaar blijven, uiteindelijk is dat drieënhalf jaar geworden", reageert kunstenaar Harold van Geerestein. "Nu zijn we op zoek naar een nieuwe plek voor de pop-up galerie. Het liefst in de omgeving van Bergen."

Even leken de kunstenaars plaats te moeten maken voor Oekraïense vluchtelingen, maar die plannen zijn volgens de gemeente Bergen van de baan. "We kwamen er niet uit qua prijs", verklaart een woordvoerder.

Ruim drie jaar geleden werd het gebouw opgekocht door SVE Group BV uit Loosdrecht. Het idee was om daar zorgwoningen voor ouderen te realiseren. Maar met een vluchtelingencrisis waar geen eind aan komt, leek asielopvang een logische keuze, legt Dirk Simons van SVE Group uit.

Stroperig proces

Maar in gesprek gaan met de gemeente Bergen, bleek geen makkelijke opgave, aldus Simons. "We moeten iets doen voor onze medemens, maar ondanks de hoge urgentie was het een stroperig proces. Toen we aangaven het pand beschikbaar te willen stellen, duurde het maanden voor erop werd gereageerd", zegt Simons. "Het kan binnen een paar weken geregeld zijn, dat zien we ook in andere gemeenten. We hebben goede contacten binnen het COA, maar uiteindelijk is de stem van de gemeente doorslaggevend."

"Bij ons stond de deur wagenwijd open, maar het heeft tot niets geleid"

Dirk Simons, SVE Group BV

Over twee weken staat het pand leeg. Als de gemeente niet binnen die tijd met een nieuw voorstel komt, gaat de sloopkogel erin. Daarna zal er een nieuwbouwvergunning worden aangevraagd voor een ouderenzorginstelling. "We blijven binnen de huidige bestemming en zijn in gesprek met een aantal zorgaanbieders."

Andere locaties

Waarom er niet sneller is gehandeld, weet Simons niet. "We hadden allang iets kunnen doen, maar het ligt nu al maanden stil", reageert hij. "Er is niet geïnvesteerd om het maar gewoon te laten staan. Bij ons stond de deur wagenwijd open, maar het heeft tot niets geleid."

"Op dit moment geven we prioriteit aan andere locaties", reageert de woordvoerder. Welke locaties dat zijn, wil de gemeente nog niet delen. 

Stukje geschiedenis

Het pand aan de Duinweg in Schoorl was in de jaren 30 een hotel en café, genaamd Dennenlust. Halverwege de jaren 50 diende het als pension voor repatrianten uit Indonesië. In de jaren 60 werd het een zorglocatie voor oudere psychiatrische patiënten van de Sint Willibrordusstichting. Na 2010 werd het opnieuw een hotel-restaurant. Drieënhalf jaar geleden betrok een kunstenaarscollectief het pand en werd het historische gebouw een pop-up galerie.

Klein Zwitserland was de naam van het duingebied rond die locatie.

(Bron: Regionaal Archief Alkmaar)

Lees ook