Ga naar Content

Stroomnet Uitgeest overvol, bedrijven in de knel

Het stroomnet in Uitgeest barst uit zijn voegen. Netbeheerder Liander zegt dat het elektriciteitsnet nu echt overvol raakt. "De maximale capaciteit is bereikt". En dat zal leiden tot problemen bij ondernemers van onder meer Castricum, Uitgeest, Heemskerk en Zaanstad.

Foto:

Netbeheerder Liander zegt dat het elektriciteitsnet in de omgeving van Uitgeest zijn maximale capaciteit inmiddels heeft bereikt. De vraag groeit volgens de organisatie sneller dan de uitbreiding van het net.

Probleem in heel de provincie

Verwacht wordt dat steeds meer elektriciteitsstations in de rest van Noord-Holland overbelast raken. "De capaciteit van het net kan namelijk niet zo snel worden uitgebreid als de snelheid, waarmee ontwikkelingen nu plaatsvinden."

Liander stelt dat het net steeds voller wordt door onder meer het bouwen van huizen en verduurzamen en vergroenen van energie. "Het elektriciteitsstation van Uitgeest bereikt dan ook zijn maximale capaciteit en dat raakt straks ondernemers in delen van Castricum, Uitgeest, Heemskerk en de Zaanstad."

"Dit raakt ondernemers, alles kan dan in de soep lopen"

MKB Nederland

Mieke Ripken van MKB Nederland ziet de zorgen bij ondernemers toenemen. "Een voorbeeld van een ondernemer die een moderne schone productielocatie heeft geopend, op een duurzame locatie en daar nu geen aansluiting kan krijgen. Dan loopt alles in de soep."

Ondernemers lopen dus vast. Ripken: "Het kabinet wil ook de belasting op gas verhogen. Dat is oneerlijk door het ontbreken van alternatieven. En dan helpt zo'n overvol net ook niet mee."

Zonnepanelen op dak

Zowel bestaande als nieuwe bedrijven in en om Uitgeest kunnen hiervan de dupe worden. Bedrijven die hun aansluiting willen uitbreiden, kunnen last krijgen van de overvolle capaciteit. "Die kunnen niet zomaar een elektriciteitsaansluiting krijgen." Ook nieuwe bedrijven in het gebied krijgen niet zomaar een aansluiting op het net.

Een woordvoerder van gemeente Uitgeest zegt dat ze in gesprek zijn met Liander en lokale ondernemers om er samen uit te komen. "De gemeente, Liander en ondernemers zijn al langere tijd met elkaar in gesprek over hoe we het beste kunnen omgaan met de netcongestie."

Veel bedrijventerreinen hebben zonnepanelen op daken. "We onderzoeken daarom of we de opslag in accu’s als buffer kunnen gebruiken, als mogelijke optie. Dit is namelijk nog niet geregeld."

"Het elektriciteitsstation in Uitgeest moet echt uitgebreid en verplaatst worden, ander red je het niet"

Netbeheerder Liander

Hoe wordt het probleem dan opgelost? Liander zegt dat het daarvoor werkt aan een oplossing op de langere termijn. "Uitbreiding en verplaatsing van het elektriciteitsstation in Uitgeest is noodzakelijk". 

2100 km extra elektriciteitskabels 

Daarom worden de komende drie jaar twee nieuwe verdeelstations voor elektriciteit aangelegd en legt de netbeheerder 2100 km aan extra elektriciteitskabels aan in de provincie. Ook bijna duizend transformatorhuisjes worden geplaatst. Dan zou het moeten lukken.

Tekst loopt na foto door.

Foto:

Maar tot dan toe zal het her en der leiden tot problemen. Volgens Liander zullen consumenten die stroom verbruiken geen hinder ondervinden. Evenals de geplande woningbouw, die kan gewoon doorgaan.