Ga naar Content

Non-binaire Chlo werd aangevallen om uiterlijk: "Steek 'm in zijn rug!"

De Zaanpride werd vandaag voor de tweede keer groots gevierd in het stadshart van Zaandam. Het is echter niet alleen maar feest: veel deelnemers zien de optocht als een protest tegen de aanhoudende haat richting de LHBTIQ+-gemeenschap. Neem de non-binaire Chlo die werd aangevallen door een punk-uiterlijk.

Chlo loopt mee bij de Zaanpride - NH Nieuws

Het gebeurde zo'n twee maanden geleden op station Amsterdam Lelylaan. "Ze gooiden metaal naar me en riepen 'steek 'm in zijn rug, steek 'm in zijn rug!'" Een week lang had Chlo nog last van schaafwonden en er is nog altijd woede.  

Ook Vera den Adel werd ongewenst geconfronteerd met tegenstanders op haar uiterlijk. Ze is transgender en heeft de laatste tijd vaker te maken met nare opmerkingen. "Dat doet wat met je, dat gaat in je hoofd zitten. We moeten er echt wat aan gaan doen."

Foto: NH Nieuws

Vera gaat niet graag meer alleen over straat 's avonds. "Ik heb al die jaren nooit last gehad, maar nu word ik gewoon uitgescholden. In het centrum van Zaandam zijn er veel hangjongeren. Die opereren altijd in groepjes. Handhaving moet daar meer op gaan letten, vind ik."

Aangiften blijven liggen

Van Chlo mag de politie ook wel wat harder z'n best gaan doen. "Toen ik was aangevallen ben ik naar de politie geweest en heb ik aangifte gedaan. Een week of twee later kreeg ik een brief waarin ze zeiden: we hebben de zaak laten vallen, want er is niet voldoende bewijs. Maar dit gebeurde op het station (Amsterdam Lelylaan, red.), er zijn daar gewoon camera's." Er is nog altijd woede over bij Chlo: "Fuck them."

Vera besluit, voordat ze de tocht inzet: "Niet iedereen accepteert wie we zijn. Maar je moet op zijn minst respect tonen en elkaar de vrijheid geven om te zijn wie je wilt zijn."

Vera den Adel loopt mee bij de Zaanpride - Foto: NH Nieuws

Lees ook